Numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în creștere: 17 cazuri de intoxicație și un deces în ultimele cinci zile
Unsprezece persoane mature și șase copii au făcut intoxicație la ciuperci, iar un copil a decedat în ultimele cinci zile. Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) îndeamnă populația să fie prudentă la consumul de ciuperci, iar la primele simptome de intoxicaţie să se adreseze de urgență la medic.
Copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație și igienă personală.
În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor atât la copii cât și maturi poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După șase ore bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ceea ce poate duce la deces. Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
MSMPS anunță că nu se recomandă procurarea ciuperilor de pe marginea drumului de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate, colectarea din vecinătatea drumurilor sau de la gunoişti și consumul ciupercilor în formă crudă.
Înainte de preparare, ciupercile trebuie alese și nu trebuie conservate în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de cinci ore nu distruge aceşti spori.
Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care șapte copii.
Sursa foto: msmps.md