Numărul deceselor în R. Moldova, provocate de COVID-19, în continuă creștere. Conferențiar universitar: 309 decese pe parcursul unei săptămîni, în medie câte o persoană decedată la fiecare 40 minute
Săptămâna trecută a fost înregistrat un numărul record de decese provocate de COVID-19. „309 decese pe parcursul unei săptămîni, în medie câte o persoană decedată la fiecare 40 minute”, susține conferențiarul universitar al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” Mihail Pîsla.
„Un indicator care nu poate să nu ne întristeze: numărul record, 309 decese pe parcursul unei săptămîni, în medie câte o persoană decedată la fiecare 40 minute. La fel nu poate să nu îngrijoreze și explozia de cazuri ultimele 2 săptămîni în Transnistria”, menționează conferențiarul universitar la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” Mihail Pîsla.
Din cauza COVID-19, în R. Moldova au decedat 5 136 de persoane.
„Fiind o incidență foarte înaltă de cazuri grave și foarte grave avem decese în creștere, în mun. Chișinău. În total sunt 1 439 de cazuri”, a declarat șefa Direcției Generală Asistenţă Socială și Sănătate, Tatiana Bucearschi, în cadrul ședinței Primăriei, din 5 aprilie.
„Numărul cazurilor comparativ cu săptămâna precedentă de raportare atestă o scădere de infectări la zi, aproximativ cu 30 la sută. Numărul persoanelor vindecate este în creștere cu aproximativ 40 la sută”, a declarat Tatiana Bucearschi.
În instituțiile medico-sanitare din municipiul Chișinău sunt circa 400 de paturi libere pentru pacienții infectați cu COVID-19, susține șefa Direcției Generală Asistenţă Socială și Sănătate.
„La 1 665 de paturi spitalicești și 200 de paturi de triaj la ziua de ieri erau internați 1 263 de pacienți, dintre care 59 de pacienți în stare foarte gravă, 558 în stare gravă și 622 în stare medie. La moment în spitalele municipale sunt 64 de pacienți din raioanele R. Moldova„, a declarat Tatiana Bucearschi.
În R. Moldova au fost vaccinate împotriva COVID-19, 47 524 de persoane.
„În instituțiile spitalicești din mun. Chișinău au fost vaccinați 75,8 la sută dintre angajați. Toate dozele, predestinate lucrătorilor din sistemul spitalicesc au fost utilizate. În instituțiile medico-sanitare primare și private au fost imunizați 82 la sută dintre lucrătorii medicali”
Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în R. Moldova, a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.
Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat un alt lot cu 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.
R. Moldova a recepționat pe 19 martie, alte 24 570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, prin intermediul platformei COVAX.