Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Numărul de plângeri adresate Consiliului…

Numărul de plângeri adresate Consiliului pentru egalitate, în descreștere. Raportul instituției pentru anul 2022 a fost prezentat în plenul Parlamentului

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/flickr

Consiliului pentru egalitate a recepționat 271 de plângeri în anul 2022, iar membrii autorității s-au autosesizat pe marginea a trei fapte de discriminare, potrivit raportului privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în R. Moldova, care a fost prezentat în plenul Parlamentului. În comparație cu anul 2021, se atestă o reducere cu 13% a numărului de sesizări.

Aproape o pătrime dintre constatările emise de Consiliul pentru egalitate se referă la fapte de discriminare în câmpul muncii: refuzul de modificări a regimului de muncă în situație pandemică; concedierea arbitrară a persoanelor care au atins vârsta de pensionare; hărțuirea în relațiile de muncă, nepromovarea în funcția publică etc.

De asemenea, în 22% dintre cazuri, a fost constată discriminare în acces la servicii și bunuri publice. În raport mai sunt enunțate cazuri în care a fost constatată discriminare din cauza originii etnice, a limbii vorbite, a orientării sexuale sau a religiei.

În baza Raportului, Consiliul pentru egalitate a emis o serie de recomandări către instituțiile statului, menite să prevină și să combată fenomenul discriminării. În proiectul de hotărâre adoptat, Comisia drepturile omului și relații interetnice a menționat că autoritățile și entitățile vizate urmează să informeze Parlamentul despre recomandările implementate.

622.2023.Raport Al Consiliului Pentru Egalitate by Ziarul de Gardă on Scribd