Numărul de îmbolnăviri cu COVID-19, în creștere. Autoritățile reactivează spitalul Ministerului Sănătății
Pentru a anticipat suprasolicitarea spitalelor în perioada următoare, autoritățile au decis reactivarea spitalului clinic al Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în legătură cu numărul mare de cazuri noi de COVID-19 în municipiul Chișinău.
Potrivit secretarului de Stat, Constatin Rîmiș, vor fi activate 90 de paturi, inclusiv cinci de terapie intensivă, iar la necesitate vor fi activate și alte secții suplimentare.
„Numărul de cazuri este în creștere permanentă și reieșind din acest fapt s-a decis reactivarea Spitalului MSMPS pentru a interna pacienți cu COVID-10”, a declarat secretarul de stat.
Decizia vine după ce la începutul lunii mai, autoritățile au hotărât ca spitalul MSMPS să revină la regimul conform profilului anterior. Decizia fusese luată în legătură cu faptul că fluxul de pacienți din această instituție s-a diminuat.
Cât privește capacitatea sistemului medical la nivel național, secretarul de stat a menționat că, în prezent, în toate unitățile teritorial administrative, sunt activate secții destinate pacienților cu COVID-19. Numărul acestora este diferit și depinde nu doar de capacitățile instituțiilor spitalicești, dar și de situația epidemiologică din teritoriu.
Unele spitale utilizează doar paturile din secțiile de boli infecțioase, altele, pentru a răspunde la numărul de cazuri în creștere, au reprofilat alte secții (terapie, chirurgie, etc). Lucrul acesta se întâmplă prin decizia directorului instituției și este coordonat cu fondatorul, care, în cazul instituțiilor raionale este Consiliul Raional, iar în cazul instituțiilor municipale, este Consiliul Municipal.
Constantin Rîmiș a făcut și un apel către cetățeni să aibă grijă de sănătatea lor și să nu se supună riscului:
„În contextul situației epidemiologice tensionate, vă îndemn să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor dragi. Nu vă supuneți riscului. Respectați recomandările specialiștilor. Pericolul infecției cu COVID -19 nu a trecut, trebuie să dăm dovadă de maximă responsabilitate și precauție. Evoluția procesului epidemiologic depinde de fiecare din noi, de comportamentul nostru. Și anume de comportamentul nostru și responsabilitatea noastră ca societate, depinde și presiunea care va fi asupra sistemului medical. Vă îndemn să aveți grijă și să răsplătiți personalul medical care luptă fără întrerupere pentru viața și sănătatea cetățenilor, prin responsabilitate”.
În R. Moldova au fost confirmate, până în prezent, 9 807 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Dintre acestea, 5738 de persoane s-au vindecat, iar altele 353 au decedat.