Principală  —  IMPORTANTE   —   „Nu poate să se întoarcă…

„Nu poate să se întoarcă în țara de origine deoarece s-ar afla în pericol”. Ombudsmanul s-a autosesizat în cazul cetățeanului străin care a sărit de pe trapa unui avion

Avocatul Poporului anunță că s-a autosesizat în cazul persoanei străine, care zilele trecute a sărit de pe trapa unui avion, după ce i s-a comunicat refuzul de intrare în țară din cauza expirării vizei de intrare.

Astfel, joi, 22 iunie, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a efectuat o vizită de monitorizare la punctul de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău.

Ombudsmanul a stabilit că cetățeanul străin nu poate să se întoarcă în țara de origine deoarece s-ar afla în pericol.

„(…) Conform declarațiilor angajaților Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), persoana respectivă a încercat să sară de pe trapă după ce i s-a comunicat refuzul de intrare în țară din cauza expirării vizei de intrare. La solicitarea reprezentanților Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, persoanei i-a fost acordată imediat asistență medicală de urgență și a fost externată într-o stare satisfăcătoare, dar are nevoie de supraveghere. Cu toate că străinul întâmpină dificultăți de comunicare lingvistică, echipa instituției Ombudsmanului a reușit să stabilească că acesta nu poate să se întoarcă în țara de origine deoarece s-ar afla în pericol.

În cadrul etapei preliminare de monitorizare, Avocatul Poporului a constatat intervenția promptă a autorităților responsabile cu acordarea asistenței medicale. De asemenea, persoana străină a fost inclusă în procedura de azil, iar Avocatul Poporului a facilitat comunicarea între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație, în vederea luării unor măsuri ulterioare bazate pe respectarea drepturilor omului”, se spune într-un comunicat al instituției.

Potrivit Avocatului Poporului, persoana străină a fost preluată de către reprezentantul Inspectoratului General pentru Migrație pentru a fi cazată și pentru a i se aplica procedurile specifice azilului.

„Avocatul Poporului va continua să monitorizeze acest caz și să asigure respectarea drepturilor persoanei străine implicate. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu șefa adjunctă a Direcției Gestionarea și Investigarea Cererilor, Carolina Cazaciuc, la următorul număr de telefon 060002676”, se mai arată în comunicat.

Miercuri, 21 iunie, un cetățean străin, care nu avea acte valabile, a sărit de pe trapa unui avion. Incidentul a avut loc în jurul orei 03:50, la Aeroportul Internațional Chișinău, pe sensul de intrare în R. Moldova.

„Acționând conform analizei de risc, polițiștii de frontieră au luat decizia verificării unor pasageri de la ruta „Antalya-Chișinău” nemijlocit la scara aeronavei. Ca urmare, un cetățean străin a primit refuz de intrare în R. Moldova pe motiv că nu deținea acte valabile și nici nu și-a putut justifica scopul vizitei în țara noastră. 

La fața locului i-a fost acordat primul ajutor medical, ulterior însoțit de un echipaj al Poliției de Frontieră persoana a fost transportată la una din instituțiile medicale din capitală. Din spusele medicilor viața străinului este în afara oricărui pericol”, a anunțat Poliția de Frontieră.

Conform instituției, au fost inițiate cercetări interne în vederea elucidării circumstanțelor pe caz. Totodată, pentru încălcarea regulilor de transportare a pasagerilor, fără a fi respectate regulile de intrare în R. Moldova, compania aeriană riscă amendă contravențională de până la 300 unități contravenționale (15 000 de lei, n.red.).