„Nu m-am grăbit să achit pretinsul prejudiciu”. Compania Moldtelecom ar putea să nu mai aibă dreptul să solicite clienților să achite penalități dacă reziliază contractul înainte de termen
Operatorul național Moldtelecom ar putea fi obligat de instanța de judecată se excludă din contracte clauzele privind încasarea unor penalități pentru rezilierea anticipată a contractului la inițiativa consumatorului.
Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a constatat, la sfârșitul lunii martie, caracterul abuziv și a declarat nulitatea absolută a unor clauze contractuale dintr-un contract de prestări servicii publice de comunicații electronice ce se referă la încasarea unor penalități pentru rezoluțiunea anticipată a contractului din inițiativa consumatorilor.
Avocat Ion Cobîșenco a anunțat pe rețelele de socializare că prima instanță a obligat operatorul să excludă clauzele cu conținut identic din contractele cu același obiect încheiate cu alți consumatori, care nu au fost negociate în mod individual.
„Pe scurt, am notificat operatorul despre faptul nu mai am nevoie de serviciile sale, deoarece am înstrăinat apartamentul care era conectat la servicii de internet și TV. Operatorul m-a informat despre necesitatea achitării unui prejudiciu de 2 000 de lei, deoarece rezoluționez contractul înainte de expirarea termenul de 2 ani.
Nu m-am grăbit să achit pretinsul prejudiciu, dar am înaintat o cerere de chemare în judecată”, a scris Ion Cobîșenco.
Întrebată de ZdG ce acțiuni va întreprinde în continuare societatea pe acțiuni, specialista Serviciul Comunicări de Marketing Ana Zatușevschi a spus că „Moldtelecom va contesta cu apel hotărârea, iar în prezent, dat fiind faptul că hotărârea nu este una definitivă, nu poate fi vorba de executarea acesteia”.
”Moldtelecom” by Ziarul de Gardă
„Unele procese instituite în cadrul SA „Moldtelecom” au fost defectuoase și nefuncționale, caracterizate prin existența unor disfuncționalități instituționale generatoare de încălcări ale cadrului normativ, inclusiv cu semne de fraudă, riscuri de distrugere a patrimoniului”, a concluzionat Curtea de Conturi în urma unui control efectuat.
Constatările și recomandările formulate în Raportul de audit al conformității privind gestionarea patrimoniului public și a resurselor financiare de către Societatea pe Acțiuni „Moldtelecom” (MTC) în anii 2020-2022 au fost examinate joi, 8 februarie, în cadrul ședinței Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).
Auditul CCRM a evaluat dacă SA „Moldtelecom” în perioada 2020-2022 a gestionat conform patrimoniul și resursele financiare constituite și acumulate ca urmare a activității de antreprenoriat.
S.A. „Moldtelecom” este o entitate de interes public înființată cu scopul de a obține venituri din desfășurarea activități de antreprenoriat în domeniul de comunicații electronice, și oferă servicii de telefonie fixa si mobila, conexiune la internet si televiziune digitala. Entitatea se plasează pe locul doi pe piață, deținând cota de 26% din veniturile realizate pe ramură.