Nu le vor permite alegătorilor din stânga Nistrului să intre în localitățile lor. Avertismentul primit de CEC despre intențiile unor asociații de persoane
Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost informată că, la scrutinul prezidențial de duminică, unele asociații de persoane intenționează să opună rezistență intrării pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova al cetățenilor din stânga Nistrului. Avertismentul a venit chiar din partea asociaților, spune președintele Comisiei, Dorin Cimil, în interviul acordat pentru Ziarul de Gardă.
„Avem atenționări depuse la CEC din partea unor asociații de persoane care ne atenționează că vor opune rezistență intrării pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova al cetățenilor din stânga Nistrului. Vom duce discuții cu aceste persoane și vom explica faptul că fiecare cetățean are dreptul să își exprime votul, iar noi, ca reprezentant al statului, trebuie să creăm cele mai bune condiții în acest sens”, ne-a spus președintele CEC.
Cât privește rezolvarea litigiilor privind refuzul unor consilii locale de a deschide secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, oficialul spune că unele cazuri au fost rezolvate în instanța de judecată.
„Prima regulă pentru organizarea procesului de vot este faptul că pentru localnici, persoanele care sunt arondate la secțiile de votare din interiorul țării, vor fi organizate secții de votare separate și la o anumită distanță pentru a permite desfășurarea în liniște a procesului de vot. Este adevărat că unele consilii care se află în Zona de Securitate nu și-au dat acordul pentru a organiza secții de votare pe teritoriul acestor localități. CEC a reacționat la aceste refuzuri și a atenționat organele administrative, întrebând dacă aceste refuzuri sunt exprimate legal sau ilegal. Deciziile au fost contestate în judecată și în unele cazuri avem soluții, în care refuzurile date au fost declarate ilegale. Așteptăm dezlegarea judiciară a acestor situații”, a mai spus Dorin Cimil.
CEC a decis, la 26 septembrie, deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate și 42 pentru cetățenii din stânga Nistrului.
Spre comparație, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016 alegătorii din stânga Nistrului au putut vota la 30 de secții de votare, iar la scrutinul parlamentar din 2019 la 25 de secții de votare.
Decizia cu privire la deschiderea a 42 secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului a fost contestată de candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, însă, într-un final Curtea Supremă de Justiție nu i-a admis solicitare.
În același timp, consiliile câtorva localități au refuzat să satisfacă solicitarea CEC privind deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul localităților pentru alegătorii din stânga Nistrului.