„Nu ieșim de zile bune la lucru. Pensia este mică și nu ne ajunge de trai”. Câțiva pensionari, care dețin patente de întreprinzător, nemulțumiți de faptul că sunt impuși să-și cumpere polița medicală
Mai mulți pensionari, care dețin patente de întreprinzător, se declară nemulțumiți de faptul că sunt impuși să-și procure polița medicală în mărime de 2028 lei. Ei spun că veniturile abia le ajung pentru a-și asigura coșul minim de consum.
Într-o discuție cu Ziarul de Gardă, Tatiana, o pensionară din Călărași care deține concomitent și patenta de întreprinzător, a declarat că are o pensie mică, iar veniturile pe care le obține din calitatea de întreprinzător sunt și ele mici.
„(…) De când lucrez am plătit toate cotizațiile la stat. Acum am ajuns la odihna bine meritată și când să întoarcă statul ceea ce noi am plătit toată viața (…). Noi nu ieșim de zile bune la lucru. Poți nu poți sau ești bolnav, oricum ieși la lucru pentru a-ți face de o bucată de pâine. Și bucata ceea de pâine ți-o ia de la gură (…). Asta e nemulțumirea. De unde venituri dacă suntem pensionari? Pensia mea este de 2260 lei. Oare îmi ajunge? Am cumpărat-o (polița medicală n.red.) deja că ne-a impus. Nu ne dă patentă dacă nu o cumpărăm (…). Au zis că o să ne verifice, iar dacă nu avem patentă, o să ne amendeze. Ne sufocă cu totul. Nu este de ajuns că pensia este mică și nu ne ajunge de trai, dar ne distrug și ei. E mai bine pentru cei care stau acasă (…)”, a spus Tatiana.
Nadejda, o altă pensionară care deține patenta de întreprinzător, se declară și ea nemulțumită față de noile modificări în legislație.
„Noi suntem pensionari. Ne-au anunțat că a intrat în vigoare o lege și trebuie să plătim polițe. N-o să ne dea voie să activăm, pentru că trebuie să cumpărăm polița medicală în valoare de 2028 lei. Nu înțeleg ce este asta (…). Și așa este vai de capul nostru că nu avem vânzare, dar ce să facem mai departe nu știu (…)”, a declarat Nadejda.
La mijlocul lunii decembrie 2022, Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023 a fost votată de Parlament în lectură finală. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei.
Conform Legii FAOAM pentru 2023, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense nu se modifică și va fi păstrată la nivel de 9%.
Categoriile asigurate de stat nu vor achita primă de asigurare (pensionarii și persoanele cu dizabilități care sunt concomitent și deținători de teren agricol n.red.), fiind asigurați de Guvern. Executivul va transfera din bugetul de stat în fondurile AOAM pentru asigurarea acestor persoane suma de peste 6 miliarde 847 milioane 595 mii de lei.
Persoanele obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primei de asigurare în sumă fixă, ca și în anul 2022 vor fi obligați să achite prima de asigurare până la data de 31 martie 2023.
Conform legii, pentru fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern etc., este stabilită prima de asigurare în mărime de 2028 lei.