Noul sistem de aterizare în condiții de vizibilitate redusă, testat pe Aeroportul Internațional Chișinău
În prima zi de operare a noului sistem de aterizare instrumentală CAT III, 6 aeronave au aterizat cu succes pe Aeroportul Internațional Chișinău, în condiții de vizibilitate extrem de redusă cauzată de codul galben de ceață densă.
Potrivit Autorității Aeronautice Civile (AAC), tehnologia avansată a permis continuarea operațiunilor fără întârzieri majore sau redirecționări, „reducând impactul asupra pasagerilor și operatorilor aerieni”.
În cazul unei aeronave, comandantul a decis să aterizeze pe aeroportul de rezervă.
În lipsa acestui sistem aeronavele ar fi fost redirecționate către aerodromuri de alternativă, subliniază AAC.
„Acest progres îmbunătățește conectivitatea și crește fiabilitatea operațiunilor aeriene pe Aeroportul Internațional Chișinău, oferind o experiență mai sigură și mai previzibilă pentru pasageri”, mai notează sursa citată.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru 24 ianuarie, în intervalul orelor 01:00 – 12:00, cod galben de ceață în toată țara.
Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că, în urma lucrărilor de modernizare a sistemului de aterizare instrumentală și a lucrărilor de modernizare a infrastructurii aerodromului de către Î.S. „MoldATSA” și, respectiv, Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” (AIC), începând cu data de 23 ianuarie 2025, pe aerodromul Chișinău sunt asigurate toate condițiile necesare pentru efectuarea operațiunilor de apropiere și aterizare instrumentală în condițiile prevăzute de categoria III conform Organizației Aviației Civile Internaționale, care prevede posibilitatea luării deciziei de aterizare de către comandantul aeronavei în următoarele condiții:
– Înălțimea de luare a deciziei mai mică de 30 m;
– Vizibilitatea în lungul pistei mai mică de 300 m.
Această capabilitate va oferi operatorilor aerieni care efectuează zboruri pe aerodromul Chișinău posibilitatea de a efectua apropierea și aterizarea instrumentală în condiții meteorologice dificile, atunci când vizibilitatea este extrem de scăzută (aproape zero).
Implementarea proiectului a fost posibilă și datorită sprijinului oferit de statele membre ale EUROCONTROL prin intermediul Fondului de solidaritate, datorită căruia din 2023 până în prezent Î.S. MoldATSA a beneficiat de un ajutor financiar nerambursabil în valoare de circa 2,8 milioane de euro din care circa 800 de mii au fost direcționate pentru modernizarea sistemului de aterizare instrumentală, constituind doar o parte din totalul investițiilor efectuate pentru implementare.