Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Nouă ani de călătorii fără…

Nouă ani de călătorii fără vize în UE pentru cetățenii R. Moldova

Sursa: European Union in the Republic of Moldova/Facebook

Cu ocazia împlinirii a nouă ani de la instituirea regimului liberalizat de vize cu UE, șeful diplomației R. Moldova Nicu Popescu a venit cu un mesaj în care menționează că în această perioadă de timp, peste 2,4 milioane de moldoveni au călătorit în spațiul european, „având oportunitatea de a-și întâlni prietenii și familiile sau a vizita locurile turistice din țările respective”. 

Mai exact, potrivit delegației UE la Chișinău, aproape 2,5 milioane de moldoveni au călătorit în UE de peste 13 milioane de ori în ultimii 9 ani.

„Totodată, regimul liberalizat de vize a oferit oportunități noi pentru schimbul de experiență, cunoaștere și dezvoltare personală și a consolidat legăturile interumane, culturale și sociale dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.

Liberalizarea regimului de vize cu UE a fost unul dintre pașii importanți în direcția aderării la UE. În continuare, rămânem ferm angajați în procesul de reforme și modernizare a Republicii Moldova, pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă, astfel încât țara noastră să devină membru cu drepturi depline a UE într-un termen cât mai restrâns”, a transmis ministrul Popescu.

În anul 2022, după o scădere în anii 2020 și 2021, cifrele au revenit la indicătorii călătoriilor în UE, care au fost înregistrate până la pandemia COVID-19 (călători: 2019 – 890 974, 2022 – 991 514; călătorii: 2019 – 2 322 787, 2022 – 2 361 945).