„Noi nu suntem doar cifre din statistică, suntem oameni reali și avem nevoie de legi care ne vor proteja drepturile”
Peste 200 de femei lidere din grupurile: femei migrante, femei victime a violenței, femei foste dependente de droguri, femei afectate și infectate cu HIV, femei cu necesități speciale, femei şi fete de etnie romă, femei în etate și femei antreprenoare s-au întâlnit cu partidele politice și membrii Parlamentului pentru a discuta direct și deschis despre prioritățile de dezvoltare din perspectiva femeilor din R. Moldova.
Acest dialog a avut loc în cadrul Forumului Public „Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă: Femeia Contează”, ediția a III-a, ce a avut loc la 28 martie, curent, la Chișinău.
În cadrul evenimentului au fost dezbătute subiecte precum: Participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul decizional; accesibilitatea clădirilor publice pentru persoane cu necesităţi speciale; concediul de îngrijire al copilului și problema reintegrării mamelor în câmpul muncii; promovarea politică a femeilor de etnie romă la nivel local și central; semnarea și ratificarea convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (Convenția de la Istanbul), și altele.
La sfârșitul discuțiilor atât politicienii cât și grupurile de femei au prezentat o rezoluție despre angajamentele lor și acțiunile viitoare în vederea promovării și protejării drepturilor femeilor. De asemenea, grupurile de femei și politicieni au stabilit noi întâlniri pentru a prezenta subiectele cheie și soluțiile propuse, în cadrul partidelor politice și în cadrul parlamentului.
„Acest forum este o platformă de colaborare între societatea civilă și parlamentari. În urma acestui forum noi foarte mult tindem spre un dialog și o colaborare permanentă; să fim implicați în procesul decizional, să fim implicați în procesul de schimbare, reformare și aplicare a legilor. Noi nu suntem doar cifre din statistică, suntem oameni reali și avem nevoie de legi care ne vor proteja drepturile”, a spus Irina Revin, participanta forumului și președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din R. Moldova.
Pentru prima dată, la ediția din acest au fost implicați bărbații pentru a sprijini abilitarea femeilor și egalitatea de gen, cu sloganul HeForShe (Bărbații susțin Femeile) – Campanie globală ONU.
Organizatorii evenimentului sunt Grupul Consultativ al Societății Civile (CSAG – Civil Society Advisory Group), inițiativa din care fac parte mai multe organizații nonguvernamentale de protejare și promovare a drepturilor femeilor, în parteneriat cu Platforma Femeilor Parlamentare și cu sprijinul UN Women Moldova.