Noi „îngrijorări” de la Moscova privind regiunea transnistreană. Guvernul: „Nu comentăm falsuri și speculații”
Autoritățile de la Chișinău nu confirmă informația difuzată de partea rusă privind „livrările de materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa”, care ar urma să fie utilizate, conform purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, la „escaladarea tensiunii” din jurul regiunii transnistrene.
„Cu referire la recentele declarații care vizează repetat regiunea transnistreană a țării noastre, nu comentăm falsuri și speculații.
Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă.
Facem apel la calm și invităm publicul din țara noastră să urmărească sursele oficiale de informații ale R. Moldova”, se arată într-un mesaj al Guvernului, pe pagina sa de Telegram.
Miercuri, 1 martie, pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova a fost publicat un comentariu în care Federația Rusă se arată „îngrijorată” de „informațiile care circulă în mai multe mijloace de informare în masă, resurse de internet și rețele sociale din Ucraina”.
„Bloggerii ucraineni și-au exprimat temerile că ar putea fi vorba de unele componente pentru muniții și chiar de fabricarea unei „bombe murdare”. Anterior, Ministerul rus al Apărării a atras atenția asupra unei provocări pe care o pregătește regimul de la Kiev pentru a acuza forțele armate ruse că ar fi efectuat lovituri asupra unor instalații cu risc de radiații, ceea ce ar putea duce la scurgeri de substanțe radioactive și la contaminarea zonei.
Faptul că astfel de evenimente au loc în imediata vecinătate a Transnistriei, în jurul căreia regimul de la Kiev escaladează în mod deliberat tensiunea, nu poate decât să provoace îngrijorare. Aparent, regimul lui Zelenski este gata să folosească orice scuză pentru a escalada conflictul în scopul de a obține ajutor militar și financiar din partea Occidentului”, a mai afirmat Zaharova.
În seara zilei de 23 februarie 2023, Ministerul rus al Apărării a publicat o nouă declarație pe canalul său de Telegram, prin care susține că în apropierea graniței dintre Ucraina și regiunea transnistreană se înregistrează o „acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene”. Ministerul rus al Apărării susține că forțele armate ruse „vor răspunde în mod adecvat la provocarea planificată de partea ucraineană”.
În acest sens, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești”, iar Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a menționat că „narațiunea falsă difuzată de către Ministerul rus al Apărării nu indică asupra faptului că Putin intenționează să atace Moldova, însă indică o posibilă escaladare a eforturilor sale continue de subminare a R. Moldova”.
Pe 23 februarie, de dimineață, Ministerul rus al Apărării a publicat primul comunicat pe Telegram, în care a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a R. Moldova. În replică, autoritățile de la Chișinău au transmis că nu confirmă această informație şi au făcut un apel la calm.
Ulterior, secretarul de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău, Valeriu Mija, a spus că declarația Ministerului rus al Apărării despre eventualele provocări ale Ucrainei în regiunea transnistreană reprezintă mai degrabă un „element de operațiune psihologică decât intenții reale”.
Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat că regiunea transnistreană este pregătită să reacționeze la „orice provocări”, iar „dacă cineva mizează să creeze panică, atunci nu există niciuna în rândul locuitorilor”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.