Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Noi detalii despre cum au…

Noi detalii despre cum au trecut nestingherit prin vama românească pachetele cu cei 1,5 milioane de euro: „Lucrătorul vamal nu a fost interesat să verifice”

La 18 aprilie, un tir în care erau ascunse pachete pline cu valută nedeclarată, a trecut neobservat de vameșii români, iar abia la intrarea în punctul vamal Leușeni, după ce a fost supus verificărilor, vameșii au depistat în cabina șoferului circa 1,5 milioane de euro nedeclarați. O sursă de la Albița le-a declarat jurnaliștilor de la G4media.ro că vameșii români nu au fost interesați să verifice tirul, deși era vorba de un control banal, care ar fi putut aduce statului român bani pentru achiziția produselor medicale.

Banii au trecut foarte ușor la granița română. Banii erau trimiși din România și urmau să ajungă în Republica Moldova, probabil la o grupare infracțională de acolo. Organele de control de la Albița nu au făcut absolut niciun control. Banii erau ascunși, dacă se poate spune ascunși pentu că erau relativ la vedere, în cabina unui șofer de TIR, iar camionul era gol. Controlul nici nu era greu de realizat în aceste condiții. Organele de control au verificat doar actele șoferului și alre TIR-ului”, a declarat o sursă din Albița pentru G4media.ro.

Sursa le-a mai spus jurnaliștilor că TIR-ul cu 1,5 milioane de euro era înmatriculat în Republica Moldova, iar șoferul V. Gurschi avea dublă cetățenie, cea română și cea din Republica Moldova.

„Era un control banal. Dacă vameșii își făceau treaba, statul român avea 1,6 milioane de euro acum, bani pe care îi putea folosi la achiziția de produse medicale, că tot este la modă acum subiectul. Vameșii, din motive care trebuie descoperite de anchetă, nu au fost interesați să verifice TIR-ul în punctul vamal românesc”, a mai declarat sursa.

După ce a trecut nestingherit prin vama românească, vameșii moldoveni din punctul de graniță de la Leușteni au decis să facă totuși un control amănunțit al TIR-ului gol, descopernd cei circa 1,5 milioane de euro.

Nicio investigație

Jurnaliștii de la G4media.ro au contactat reprezentanți ai Poliției de Frontieră, ANAF – în subordinea căreia se află Vama, dar și ai DIICOT, pentru a preciza dacă s-a început o anchetă internă sau o anchetă penală pe marginea acestui caz.

Răspunsul a fost că nimeni nu știa de așa ceva, ba chiar în conducerea centrală a Vămii și Poliției de Frontieră erau și mici nedumeriri că un transport cu 1,5 milioane de euro chiar a trecut de Paște prin granița română. Giorgiana Hosu, prim-procurorul DIICOT, le-a transmis jurnaliștilor că nu știe de un astfel de dosar, dar se va interesa dacă procurorii au fost sesizați.

Suspiciuni la Albița

G4media.ro precizează că sunt responsabile două instituțiile de faptul că milioanele de euro au trecut prin vama românească ușor. Este vorba de Poliția de Frontieră, instituție din subordinea Ministerului de Interne, și de Vama, instituție în subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

„Echipa mixtă de la Poliția de Frontieră și Vamă din punctul de trecere de la Albița putea să descopere foarte ușor banii. Polițistul de frontieră s-a limitat doar să verifice actele șoferului și să vadă că acesta făcea curse România-Moldova. Lucrătorul vamal nu a fost interesat să verifice în 30 de secunde dacă șoferul ascunde marfă de contrabandă în cabină, în partea de dormitor a cabinei. Trebuie amintit însă că și polițiștii de frontieră au atribuții pentru a stopa contrabanda cu țigări. Așa că a fost un dezinteres al angajaților de la două instituții, în special al celor de la Vamă”, ne-a mai declarat sursa din Albița.

Un reprezentant al punctului vamal din Albița a declarat pentru G4media.ro că a fost vorba de o înțelegere ca TIR-urile care ies din România să fie verificate atent de vameșii moldoveni, iar TIR-urile care ies din Republica Moldova să fie verificate de cei români.

Serviciul Vamal a depistat sâmbătă, 18 aprilie, la intrarea în punctul vamal Leușeni, într-un TIR de marca Mercedes, pachete pline cu valută nedeclarată. Conform procedurilor, TIR-ul a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, vameșii au depistat în cabina șoferului mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euronedeclarați.

Fiind numărate toate bancnotele s-a stabilit că suma ar fi de aproximativ 1,5 milioane de euro de euro, iar despre acest caz au fost sesizate toate organele abilitate, inclusiv Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

ZdG a constatat că tirul în care au fost găsiți sâmbătă, 18 aprilie, aproximativ 1,5 milioane de euro, aparține companiei de transport internațional de mărfuri „Disofi-Trans” SRL. Aceasta efectuează curse regulate spre Cehia, Serbia, Bulgaria, Grecia și Germania.

Unul dintre reprezentanții companiei apare în mai multe imagini alături de reprezentanții Federației de Box Thailandez, care, la rându-i, sunt apropiații lui Dorin Damir și Constantin Țuțu.