Nereguli la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, constatate de Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a constatat o serie de nereguli la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, ca urmare a auditului financiar efectuat pentru anul 2023.
Potrivit unui comunicat de presă al Curții de Conturi, auditul a fost limitat de a se expune asupra cheltuielilor totale în sumă de 3,3 miliarde lei, reflectate la contul „Prestații Sociale”, utilizate pentru acordarea compensațiilor cetățenilor în perioada rece a anului.
„În context, se denotă că, deși a fost instituit cadrul normativ și cel instituțional, necesar pentru asigurarea creării și implementării sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”, există unele rezerve ce au ținut în special de nerealizarea operațiunilor de interacțiune și schimb de date între acest sistem informațional și alte sisteme informaționale, care dețin date cheie referitoare la indicii ce determină plățile individuale destinate spre prevenirea și combaterea vulnerabilității energetice a populației, sporirea accesibilității energiei în rândul consumatorilor vulnerabili, etc”, potrivit Curții de Conturi.
De asemenea, Curtea a constatat că după modificarea structurii Inspectoratului de Stat al Muncii, în 2023, numărul de funcții a fost redus cu 20 unități. În acest context, personalul Inspectoratului integral a fost preavizat referitor la reducerea statelor de personal, cu reducerea programului de muncă cu 2 ore zilnic pentru căutarea unui loc de muncă, în perioada de 30 zile și menținerea salariului pentru aceste ore. Totodată, 49 de angajați, funcțiile cărora nu au fost lichidate sau reduse, au fost achitați nejustificat cu 155,1 mii lei, potrivit Curții de Conturi.
De asemenea, auditul a constatat că insuficiența mecanismelor instituționale de control intern în cadrul entităților auditate, a cauzat calcularea și achitarea neregulamentară a salariilor pentru unele persoane ce nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova și, respectiv, la locul de muncă, ceea ce a determinat cheltuieli nejustificate pentru remunerarea muncii în sumă de 69 mii lei de către MMPS, Inspectoratul de Stat al Muncii, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Curtea de Conturi a atenționat și asupra utilizării a 28,5 milioane lei, destinate reducerii șomajului și asigurarea nivelului de ocupare a forței de muncă, care a fost realizat cu probleme și iregularități, ce țin de: efectuarea plăților cu întârziere (53,8 mii lei), nerealizarea măsurilor de recuperare în situațiile în care șomerii au lipsit nemotivat de la cursuri de formare profesională (51,1 mii lei), efectuarea transferurilor neconform către un operator economic în vederea subvenționării locului de muncă (28,4 mii lei), după cum se arată într-un comunicat al Curții.
Pentru anul 2023 a fost specifică situația fluxului de refugiați din Ucraina ca urmare a războiului din această țară. Auditul relevă că, deși MMPS a elaborat mecanismul de determinare a cheltuielilor cu indicarea expresă a modului de organizare, funcționare și finanțare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați, acesta nu a fost aprobat regulamentar și nici nu a fost publicat potrivit normelor legale. În baza recomandărilor precedente ale Curții de Conturi, Inspectoratul Control Financiar de Stat, a efectuat 14 inspectări financiare privind corectitudinea determinării și finanțării cheltuielilor de întreținere a Centrelor de plasament temporar pentru refugiați, la care s-au constatat iregularități în sumă de 652,5 mii lei. Prin urmare responsabilii urmează a remedia abaterile, precum și să întreprindă măsuri de neadmitere ale acestora pe viitor, a subliniat Curtea de Conturi.
Alexandru Iacub, secretar general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, responsabil de implementarea recomandărilor Curții de Conturi, a declarat în cadrul ședinței la care a fost audiat raportul de audit că mai multe recomandări ale Curții au fost luate în considerare, dar că ar fi necesară o comunicare mai bună cu reprezentanții Curții de Conturi, pentru că unele aspecte examinate ar fi minuscule. El a adăugat că auditul va ajuta la îmbunătățirea proceselor în cadrul Ministerului.