Principală  —  Ştiri  —  Social   —   NATO a aprobat un pachet…

NATO a aprobat un pachet de asistență pentru consolidarea capacităților de apărare a R. Moldova, anunță Ministerul Apărării de la Chișinău

R. Moldova va beneficia de un pachet de asistență sporit din partea Alianței Nord-Atlantice (NATO), anunță Ministerul Apărării. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării ai statelor membre NATO, desfășurată la Bruxelles și vine ca răspuns la solicitarea R. Moldova în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării noastre.

Este vorba despre documentul actualizat cu privire la Pachetul de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale R. Moldova (DCBI).

„Acesta prevede sporirea cooperării în scopul fortificării rezilienței instituțiilor naționale față de noile amenințări și combaterii amenințărilor hibride, ce integral implică promovarea drept prioritate a comunicării strategice și diplomației publice”, a precizat reprezentanții Ministerului.

Documentul stipulează și continuarea dezvoltării capacităților de apărare și securitate ale R. Moldova, cu accent pe modernizarea forțelor armate, fortificarea apărării cibernetice, precum și consolidarea integrității instituționale, și dezvoltarea profesională a funcționarilor publici din sectorul securității și apărării naționale.

„Implementarea pachetului de asistență inițial a cuprins proiecte pentru modernizarea Armatei Naționale a Republicii Moldova, iar la Summit-ul din luna iunie 2022 de la Madrid, s-a luat decizia politică de a extinde cooperarea cu R. Moldova, lucru aprobat în cadrul Consiliului Nord-Atlantic din februarie 2023. Această asistență, în formă de consultanță, instruire și capabilități, se referă integral la sectorul de apărare și securitate al R. Moldova, inclusiv capacitatea națională de management a diferitor situații de criză, cu care statul nostru poate să se confrunte în viitor” a menționat Valeriu Mija.

Potrivit secretarului de stat Valeriu Mija, cooperarea dintre Ministerul Apărării și Alianța Nord-Atlantică în cadrul Inițiativei DCB a demarat în anul 2015.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a refuzat să comenteze declarațiile venite de la Moscova privind o eventuală aderare a R. Moldova la Organizaţia Tratatului Nord Atlantic (NATO). Potrivit oficialului, cei care s-au arătat nemulțumiți în legătură cu afirmațiile președintei Maia Sandu, despre discuții referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, „sunt cointeresați ca R. Moldova să fie o țară dependentă de alții”.

„Nu vreau să comentez ceea ce spun cei care sunt cointeresați ca R. Moldova să fie o țară care este slab dezvoltată, care nu are sistem de apărare, care nu are economie, reziliență națională, și în general, este dependentă de alții. Asta este ceea ce ei își doresc, ca noi să nu avem capacitatea națională de a răspunde la crize și provocări. (…) Și factorii externi, și factorii interni. Consider că aceasta este o parte componentă a unui război hibrid care se duce împotriva guvernării R. Moldova și a statalității R. Moldova”, a spus ministrul Nosatîi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive TV.

Întrebat dacă consideră, în contextul războiului rus de Federația Rusă în Ucraina, că R. Moldova ar trebui să-și „consolideze neutralitatea” sau să adere la un bloc militar, ministrul Apărării a subliniat că „trebuie să fie luată în considerare opinia cetățenilor”.

„Schimbările în situația legată de războiul din Ucraina, într-adevăr, ne-au făcut să revizuim statutul pe care îl avem și pregătirea noastră pentru a face față la diferite provocări. Cu regret, domeniul de apărare a fost dat uitării, nu i-a fost acordată atenția necesară, și la moment avem ce avem. Nu putem face față la toate provocările și amenințările. Statutul nostru, așa numit „de neutralitate”, ne-a lăsat să fim de unii singuri și cu un sistem de apărare care nu este relevant actualității (…)”, a declarat ministrul.

Totodată, oficialul a afirmat că R. Moldova nu este „pregătită” pentru a adera la NATO.

„Doamna președintă nu a menționat despre NATO, ci despre o alianță. Alianțele sunt diferite, locale, regionale, zonale, pot fi diferite configurări. Toți cei care vor să manipuleze pe acest subiect au invocat NATO. (…) Dorința de a deveni membru nu înseamnă mult. Trebuie să faci față, să fii acceptat, să implementezi multe standarde și procedee în sistemul de pregătire, dotare, dezvoltare. În primul rând nu se discută acum despre aceasta, dar noi nu suntem pregătiți”, a mai spus Anatolie Nosatîi.

Leonid Kalașnikov, președintele Comisiei Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri cu CSI, a afirmat că aderarea la NATO ar putea duce la „distrugerea statalității” R. Moldova.

Reacția a venit în contextul declarației făcute, pe 20 ianuarie, de președinta Maia Sandu, care a menționat că în țara noastră „există discuții serioase” referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, în contextul războiul început de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe 19 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova a cerut partenerilor săi externi ajutor pentru întărirea capacităților sale de apărare aeriană în contextul războiului din Ucraina.