Municipiul Bălți riscă să rămână fără apă și canalizare, susține primarul: „Întreprinderea „Aqua Nord” Soroca nu-și poate plăti datoriile pentru consumul de energie electrică”
Municipiul Bălți riscă să rămână fără apă și canalizare începând cu ziua de miercuri, 9 noiembrie, în contextul în care întreprinderea S.A. „Aqua Nord”, care prestează servicii de livrare a apei prin apeductul Soroca – Bălți, nu-și poate plăti datoriile pentru consumul de energie electrică față de „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, a anunțat primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, potrivit NordNews.
Potrivit lui Grigorișin, „Aqua Nord” Soroca a primit scrisoare de la „FEE-Nord” despre faptul că din 9 noiembrie ei deconectează energia electrică la stațiile de pompare din orașul Soroca – stații care pompează apa pentru orașul Bălți. Scrisoarea a fost expediată și autorităților din Bălți.
„Vor fi deconectări în Bălți din cauza că „Aqua Nord” Soroca nu-și poate plăti datoriile pentru consumul de energie electrică. Adică, „Aqua Nord” Soroca și „FEE-Nord” au neînțelegeri, iar Bălțiul, care nu este dator cu niciun bănuț, va fi deconectat de la apeduct. Noi ne-am adresat la „Apă Canal Bălți, „Glorin Inginering”, „Direcția Troleibuze”, am creat o comisie pentru situații excepționale”, a declarat primarul, potrivit sursei citate.
Nicolai Grigorișin susține că dacă municipiul Bălți rămâne fără apă, sistemul de canalizare cedează în maxim 24 de ore.
Dacă „FEE-Nord” deconectează „Aqua Nord” Soroca de la energia electrică, unica sură de apă pentru municipiul Bălți, rămânem fără apă și sistemul de canalizare cedează în maxim 24 de ore”, a adăugat Nicolai Grigorișin.
Nicolai Grigorișin menționează că anterior Primăria municipiului Bălți a avertizat autoritățile centrale despre pericolul existent de deconectare a energiei electrice, însă Cancelaria de Stat a trimis o scrisoare în care îndeamnă Primăria municipiului Bălți, Apă Canal Bălți, „Aqua Nord” Soroca să rezolve acest conflict prin discuții.
Situația privind aprovizionarea cu apă și canalizare este tensionată și în municipiul Chișinău. Pe 28 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău s-a convocat în ședință pentru a lua act de nota informativă cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, prezentată de directoarea generală a SA „Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic.
Directoarea de la ACC a declarat că situația financiară a întreprinderii înregistrează indici negativi, astfel că în prezent este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale. Iar în lipsa unei măsuri de ajustare a tarifului, societatea se află în imposibilitate de a livra apă către consumatori.
„Situația financiară precară în care se află acum ACC este rezultatul unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile operaționale și obligațiunile operatorului”, a explicat Gutnic la ședința CMC, transmite serviciul de presă al Primăriei Chișinău.
În raportul prezentat de Irina Gutnic în ședința CMC, se menționează că „Apă-Canal Chișinău se confruntă cu dificultăți ca urmare a semnării în anul 2013 a unor acorduri de împrumut cu BERD și BEI, fiecare în valoare de 24 de milioane de euro, în niște condiții care sunt irealizabile pentru întreprindere”.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) de majorare a tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.
Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA), cu 1 leu și 60 de bani mai mult față de tariful actual.
Noile prețuri reglementate sunt aplicate din 4 noiembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.