Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Moldsilva: Peste 276 de mii…

Moldsilva: Peste 276 de mii de puieți, plantați de Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului

Foto: .moldsilva.gov.md

Peste 276 de mii de puieţi au fost plantați pe o suprafaţă de 225.6 ha de Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Astfel, la acţiunea pentru sporirea suprafeţelor împădurite din 5 noiembrie, au participat peste 3 mii de persoane din rândul angajaţilor entităţilor silvice, funcţionarilor publici şi societăţii, iar acţiunile de plantare sunt planificate pe întreg parcursul lunii noiembrie, informează Agenția „Moldsilva”.

Conform datelor Agenţiei „Moldsilva”, au fost parcurse cu lucrări de plantare 119 sectoare, dintre care 105 sunt din fondul forestier, iar 14 terenuri aparţin Autorităţilor Publice Locale. Din suprafaţa totală de 225.6 ha, au fost plantaţi arbori pe circa 81,2 ha, semănături directe au fost făcute pe 53,4 ha, iar completările în culturile din anii precedenţi au revenit pe 91 ha.

Totodată, potrivit Moldsilva, din totalul de 276 570 de arbori plantaţi în această zi, 271 020 sunt puieţi de talie joasă, iar 5550 de bucăți reprezintă puieţii de talie înaltă, iar speciile preponderente sunt stejar, salcâm, frasin și glădiţă. Semănăturile din această zi au inclus circa 9 650 kg de ghindă şi 1300 kg de seminţe de nuc negru.

„Utilitatea unor asemenea campanii de plantare este benefică prin coeziune, mobilizare şi rezultate.  Dar cel mai mare avantaj al acestei campanii este faptul că atât societatea civilă cât şi demnitarii de stat au văzut problemele reale cu care se confruntă sectorul silvic la compartimentul „Regenerarea pădurii şi extinderea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie forestieră”. Printre acestea vom menţiona: tariful de salarizare foarte mic pentru lucrătorii din silvicultură; lipsa tehnicii grele (tractoare şi utilaje speciale pentru pregătirea terenurilor); volumul mare al lucrărilor de realizat şi necesitatea acută de achiziţionare a acestora.

Comunitatea Silvicultorilor din R. Moldova apreciază eforturile întregii societăţi ce au dus la buna desfăşurare a Zilei Naţionalei de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” şi reaminteşte că această campanie de plantare derulează pe parcursul lunii noiembrie”, se arată în comunicatul publicat de Agenția „Moldosilva”.

În plus, potrivit autorităților, cei care doresc să participe la efortul comunitar de sporire a suprafeţelor împădurite şi atenuarea problemelor de mediu, pot accesa un tabel centralizator în pagina web www.moldsilva.gov.md, cu date de contact ale persoanelor responsabile şi terenurile disponibile pentru plantări. 


PĂDURI INEXISTENTE. În căutarea copacilor care NU au mai crescut

Terebna, raionul Edineț. În 2015, pe un deal de la marginea satului, au fost plantate câteva hectare cu puieți de salcâm. Astăzi au rămas, abia vizibile, doar brazdele care au fost săpate cu tractorul pentru a sădi copacii. Nici măcar un singur copac nu a crescut, iar ceea ce trebuia să fie deja o pădure frumoasă, a rămas doar un deal acoperit de buruieni.

La 20 de km de Terebna, pe teritoriul comunei Brătușeni, am găsit alte păduri… inexistente. Cazuri similare am găsit și în alte localități din țară. Pădurile inexistente au devenit realitate pentru că, de cele mai multe ori, după ce puieții erau plantați, de soarta lor ulterioară nimeni nu mai avea grijă.

Acum, autoritățile centrale anunță cea mai masivă campanie de împădurire din istoria R. Moldova: 100 de mii de hectare în următorii 10 ani. În acest context, ZdG a încercat să afle cum și dacă cei responsabili de noul program de împădurire au învățat din greșelile trecutului, astfel încât banii statului să nu mai fie irosiți, iar munca silvicultorilor să nu fie în zadar. 

În anul 2021, comparativ cu 2015, suprafețele terenurilor acoperite cu păduri s-au diminuat cu 8503 ha, constata, recent, Curtea de Conturi a R. Moldova.