Moldsilva a reacționat la dezvăluirile unui pădurar, publicate de ZdG: „Ne asumăm responsabilitatea să efectuăm o anchetă veridică de serviciu pentru a stabili adevărul”
Agenția „Moldsilva” a reacționat la dezvăluirile unui pădurar, publicate de ZdG și anunță că o comisie specială formată din „cei mai buni specialişti din ramura silvică, cu rezultate notorii şi experienţă de activitate”, va efectua o anchetă de serviciu „veridică” în cazul entităţii silvice Hînceşti.
„Luând act de toate informaţiile recente, ce vizează Întreprinderea pentru Silvicultură „Hînceşti-Silva”, menţionăm faptul că noi suntem cointeresaţi, în primul rând, să elucidăm toate faptele şi circumstanţele ce sunt vehiculate în mass-media şi de aceea am decis formarea unei comisii speciale ce va iniţia o anchetă de serviciu”, susțin reprezentanții Moldsilva.
Potrivit agenției, comisia a fost formată pe 4 iunie curent şi „include cei mai buni specialişti din ramura silvică, cu rezultate notorii şi experienţă de activitate”, care vor face o analiză minuţioasă a tuturor faptelor expuse în materialele jurnalistice.
„Probele acumulate vor fi transmise procuraturii şi la CNA. (…) Ne asumăm responsabilitatea să efectuăm o anchetă veridică de serviciu pentru a stabili adevărul şi să vă informăm oportun despre toate concluziile acestei comisii pentru ca opinia publică să cunoască realitatea dintr-o sursă sigură, nu din frustrările sau emoţiile unor persoane certate cu legea. (…) Absolut toate materialele din ancheta de serviciu vor fi aduse la cunoştinţa cetăţenilor şi societăţii, fie pentru a proteja bunul nume al silvicultorilor oneşti care îşi îndeplinesc cu sârguinţă obligaţiunile de a dezvolta pădurile ţării, fie pentru a elucida cazurile negative şi persoanele care au ales să încalce legislaţia silvică”, anunță Moldsilva.
Reprezentanții „Moldsilva” menționează că „pretinsele încălcări vizate în materialele de investigaţie au avut loc în perioada 2017-2019, până la mandatul actualei conduceri a agenției”.
Un pădurar demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor.
Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.
ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. Fotoliile șefilor sunt însă, aproape de fiecare dată, de neclintit. E o lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea.
Timp de câteva luni, ZdG a documentat cum se fură lemnul din pădurile Moldovei, cum (nu) sunt pedepsiți cei implicați în acest proces, cum sunt disponibilizați, după care revin în funcții grație unor relații pe care le au în lumea politică sau în justiție. Am descoperit un sistem în care șefii sunt numiți sau subordonați politic, unii dintre ei neavând studii în domeniu, iar cei care încearcă să muncească onest sunt îndepărtați. Pădurea statului a devenit, pentru mulți dintre cei care trebuie să aibă grijă de ea, o afacere privată. Documentarea jurnalistică de câteva luni ar permite scrierea unei cărți. Ne-am limitat însă la publicarea, în următoarele zile, a unor istorii care demonstrează cel mai bine realitatea dintr-un sistem în care corupția a devenit un stil de viață.