Moldovenii din diaspora parcurg chiar și 3000 de km pentru a-și exercita dreptul la vot
După mobilizarea fără precedent din primul tur de scrutin, moldovenii din diaspora s-au mobilizat masiv și în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Aceștia vor parcurge mii de kilometri duminică, 15 noiembrie, pentru a-și exprima dreptul la vot. În mai multe grupuri ale diasporei de pe Facebook, moldovenii stabiliți cu traiul în străinătate au anunțat că s-au trezit dis-de-dimineață pentru a merge la secțiile de votare. Unii oameni vor parcurge cu mașina personală chiar și 3000 de km pentru a-și exercita dreptul la vot. Alții vor călători cu avionul pentru a ajunge la timp la secțiile de votare.
Pentru moldovenii stabiliți cu traiul în străinătate, CEC a deschis 139 de secții peste hotare.
La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, diaspora s-a mobilizat masiv. La secțiile de votare deschise peste hotarele R. Moldova s-au prezentat la urne 149 840 de alegători. Numărul alegătorilor care și-au exprimat dreptul la vot îl depășește cu mult pe cel al alegătorilor care și-au exprimat dreptul la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2016.
După mobilizarea masivă a cetățenilor din diaspora, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, candidatul Igor Dodon, care a ajuns pe locul doi, a menționat că „diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al Republicii Moldova, iar acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonantă cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”.
Pe 13 noiembrie 2020, diaspora moldovenească a constituit subiectul unei sesizări a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) către CEC. Asta după ce în mai multe grupuri ale diasporei de pe Facebook, au apărut anunțuri prin care moldovenii stabiliți cu traiul în străinătate oferă transport gratuit pentru conaționalii care vor să-și exercite dreptul la vot în al doilea tur de scrutin, dar nu au la dispoziție vreun mijloc de transport.
În concluzia, SIS anunță că nu a găsit elemente de condiționare a „ofertelor de transportare” cu „votarea pentru un candidat” și că modul de organizare a transportului în diasporă este determinat de „lipsa unor facilități față de votarea de acasă”.
Astăzi, 15 noiembrie 2020, are loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Cetățenii R. Moldova își vor alege președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.