Moldova: Jurnaliștii se confruntă cu bariere atunci când scriu despre alegerile prezidențiale
Ca răspuns la provocările noi, semnificative cu care se confruntă jurnaliștii independenți în încercarea lor a acoperi subiecte legate de candidați în primele alegeri prezidențiale directe din Moldova în 16 de ani, Freedom House a emis următoarea declarație:
„Lipsa de transparență privind contribuțiile de campanie și eșecul Comisiei Electorale Centrale de a răspunde la raportarea acțiunilor candidaților legate de corupție sau ilegale subminează reformele promise de R. Moldova”, a declarat Robert Herman, vicepreședinte pentru programe internaționale. „Lipsa de acces a jurnaliștilor la informații esențiale ridică îngrijorări serioase cu privire la angajamentul guvernului față de libertatea de exprimare, ca valoare democratică de bază. Comisia Electorală ar trebui să îmbunătățească accesul publicului la informații cu privire la candidații la președinție înainte de al doilea tur de scrutin pe 13 noiembrie”.
În pregătirile pentru primele alegeri prezidențiale directe în 16 de ani, Freedom House, partenerii săi Ziarul de Gardă și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), precum și alte instituții mass-media independente, inclusiv Asociația Presei Independente, s-au confruntat cu obstacole serioase în procesul de raportare. Printre acestea se numără legile financiare privind campania care împiedică accesul jurnaliștilor la informații cheie; și proliferarea de informații false, discursul de ură și trolingul, precum și influența acestora asupra fluxului liber de informații către cetățeni.
În timpul Evaluării Periodice Universale a Moldovei (al doilea ciclu), înaintea Organizației Națiunilor Unite, la 4 noiembrie, nouă țări, printre care Norvegia, Austria, Germania, Franța, Spania, Irlanda și Letonia, au recomandat ca Moldova să facă eforturi concertate pentru a îmbunătăți libertatea presei, în special prin permiterea unui acces mai larg la informații pentru jurnaliști și rezolvarea problemei concentrării mass-media din țară.
Moldova este evaluată ca parțial liberă în Clasamentul „Libertatea în lume 2016”, parțial liberă în Clasamentul „Libertatea presei în 2016”, și primește un scor de democrație de 4,89, pe o scară de la 1 la 7, 7 ca fiind cel mai prost scor posibil, în clasamentul „Națiuni în Tranzit 2016”.