Moldova bate statistica mondială și tratează doar 15% dintre persoanele confirmate pozitiv la COVID-19 la domiciliu. În Italia, numărul celor tratați acasă este de 80%
În timp ce studiile internaționale arată că 80% din cei infectați cu noul coronavirus manifestă simptome „uşoare până la moderate” și nu necesită spitalizare, în R. Moldova, aproximativ 85% din numărul total de pacienți confirmați sunt spitalizați.
Astfel, în spitalele din R. Moldova ajung să fie internate persoane care au simptome ușoare, care prezintă pericol mai mult pentru infectarea celor din jur, în special a personalului medical.
Deși autoritățile altor state au recurs la tratamentul ambulant încă de la începutul pandemiei, iar pentru a nu suprasolicita instituțiile medicale, pacienții cu simptome ușoare sunt tratați la domiciliu, în R. Moldova, aceste persoane au început a fi tratate acasă abia începând cu 10 aprilie, la o lună distanță de la confirmarea primului caz de COVID-19 din țară.
În discuțiile cu ZdG, reprezentanții mai multor instituții medicale din țară ne-au confirmat că în spitale sunt internate și persoane care practic nu au simptome de COVID 19. „Unele au febră nu mai mare de 37,2, iar copiii în general pot să nu aibă simptome”, precizează reprezentanta unei instituții medicale din capitală.
Printr-un ordin al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), autoritățile de la Chișinău au decis că începând cu 10 aprilie, persoanele cu forme ușoare de COVID-19 să nu mai fie internate în instituțiile medicale, dar să fie tratate la domiciliu sub supravegherea medicului de familie.
„Prestatorii de servicii de asistență medicală primară, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, vor asigura începând cu 10 aprilie 2020 implementarea tratamentului la domiciliu al pacienților cu forme ușoare a infecției cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), în conformitate cu prevederile Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, se arată în ordinul MSMPS.
Doar 15% din numărul de cazuri active confirmate sunt tratate la domiciliu
Până la 28 aprilie, dintre cele 2 560 de cazuri active de infectare cu noul coronavirus în R. Moldova, doar 354 de persoane primesc tratament ambulant, iar 26 dintre acestea se află la etapa de vindecare, a anunțat MSMPS, într-un răspuns oferit pentru ZdG.
Medicii de familie asigură supravegherea telefonică a stării de sănătate a persoanelor aflate în tratament la domiciliu, asigurând înregistrarea datelor în documentația medicală, fișa de tratament a pacientului cu COVID-19.
Potrivit informațiilor oferite de MSMPS, la domiciliu pot fi tratați pacienții cu simptome necomplicate ale unei infecții respiratorii acute cum ar fi subfebrilitatea, oboseala, tusea, dureri de mușchi, dureri de gât, congestie nazală, cefalee moderată și fără afecțiuni cronice preexistente – cum ar fi boli pulmonare, boli cardiace, diabet zaharat, insuficiență renală sau afecțiuni imunodeficitare.
Potrivit Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie, vor fi spitalizați obligatoriu pacienții cu formele severe/critice de COVID-19 și pacienții care prezintă o agravare progresivă a stării generale de sănătate, manifestând dificultăți de respirație și/sau febră rezistentă la tratament cu Paracetamolum (trei administrări consecutive, la interval de șase ore). Totodată, vor fi transportați la spital și pacienții cu forme ușoare și medii, cu risc major de deteriorare a stării generale:
- Pacienții cu vârste cuprinse între 18-60 de ani cu patologii asociate (boli cardiovasculare, BPOC, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice)
- Pacienții ≥ 60 de ani
- Copiii 0-17 ani 11 luni 29 de zile
- Gravidele
- Instalarea pneumoniei
- Co-infecțiile bacteriene severe (acute sau cronice în acutizare)
- Șoc toxiinfecțios
- Meningita, meningoencefalita (cefalee violentă, semne meningiene, greață, vomă)
- Lipsa condițiilor epidemiologice de izolare la domiciliu
Testarea persoanelor la domiciliu
Totodată, dacă până acum toate persoanele suspecte la coronavirus erau testate în instituțiile sanitare, începând de la 27 aprilie, persoanele cu forme ușoare vor fi testate la domiciliu. În acest sens, la 17 aprilie, MSMPS a aprobat ordinul cu privire la testarea de laborator a pacienților încadrați în tratamentul la domiciliu cu COVID-19. Astfel, medicul de familie, în baza definiției de caz, referă pacientul pentru prelevarea probelor la domiciliu.
Într-un comunicat de presă al MSMPS din 27 aprilie se arată că în scopul confirmării diagnosticului la persoanele cu suspecție la infecția COVID-19, încadrate în tratament la domiciliu, a fost aprobată instrucțiunea privind testarea persoanelor la domiciliu, care nu întrunesc criteriile de spitalizare, practica fiind preluată din experienţa internaţională. În acest sens, au fost create la nivel de Centre de Sănătate raionale, Centre ale Medicilor de Familie, Asociații Medicale Teritoriale, echipe mobile de prelevare a probelor biologice de la pacienții care întrunesc criteriile definiției de caz suspect COVID-19, încadrați în tratament la domiciliu, din teritoriul de deservire a raionului/sectorului din municipiu.
„Prelevarea probelor biologice din nas și faringe se efectuează la domiciliul persoanei încadrate în tratament la domiciliu conform datelor prezentate de fiecare instituție medico-sanitară sau în instituția medico-sanitară în cazurile când pacientul s-a adresat în instituție cu simptome de boală respiratorie și întrunește definiția de caz, cu respectarea măsurilor de protecție personală”, se mai arată în comunicat.
În acest sens, Tatian Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, a precizat, în cadrul briefingului de luni, 27 aprilie, că testarea de către echipele mobile a început încă de săptămâna trecută.
În Italia, 80% dintre pacienții infectați cu noul COVID-19 sunt tratați la domiciliu
Potrivit raportul Consiliul Epidemiologilor (CSTE) nu toate persoanele infectate cu noul coronavirus prezintă aceleaşi simptome. Unii nu au deloc simptome, în timp ce aproximativ 80% manifestă ceea ce medicii numesc simptome „uşoare până la moderate”, similare cu cele observate în cazul gripei, dar care nu necesită spitalizare. 15% dintre cazuri sunt îndeajuns de grave pentru a necesita oxigen suplimentar, iar 5% sunt critice, fiind nevoie de ventilare mecanică.
Comparativ cu R. Moldova, tratamentul la domiciliu al pacienților infectați cu noul coronavirus este o strategie abordată de autoritățile din Italia încă de la începutul pandemiei, spun medicii de acolo. Pentru a nu suprasolicita spitalele cu pacienți, aceștia au apelat la tratamentul ambulant, persoanele infectate fiind plasate în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familiei, iar la spital sunt transportate doar în cazurile în care starea lor se agravează. Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Sănătății din Italia, aproximativ 80% dintre persoanele confirmate cu noul coronavirus care prezintă simptome minore sunt tratate la domiciliu. Din totalul de 105 205 de cazuri pozitive confirmate, la 28 aprilie, doar 21 589 de persoane erau internate în spitale.
În Statele Unite ale Americii, țara care este cea mai afectată de coronavirus, doar aproximativ 13% din persoanele infectate sunt spitalizate. Astfel, la 28 aprilie, din cele 834 261 de cazuri active confirmate de infectare, 106 265 pacienți erau internați în spitale.
Regatul Țărilor de Jos raporta la 28 aprilie, 33 600 de cazuri active confirmate pozitiv la coronavirus, dintre care doar 10 609 erau internate în instituțiile medicale, adică aproximativ 30% din numărul de cazuri.
În Franța, rata spitalizării persoanelor infectate cu noul COVID-19 este, la fel, de aproximativ 30%. La 26 aprilie, potrivit Direcţiei generale a sănătăţii, din cele 94 341 de cazuri active confirmate, 28 217 persoane erau internate în spitale.