Principală  —  IMPORTANTE   —   Mitropolitul Vladimir susține că în…

Mitropolitul Vladimir susține că în octombrie nu s-a rugat pentru sănătatea lui Putin. Ce ar face dacă Rusia ar ataca R. Moldova

Sursa foto: dw.com

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir susține că, în octombrie 2022, atunci când a întreprins o vizită în Federația Rusă, nu s-a rugat pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit lui, la fiecare Sfântă Liturghie citește o „rugăciune specială” și cere „să se termine războiul din Ucraina”, deși recunoaște că se roagă pentru Patriarhul Chiril I al Moscovei, cel care justifică războiul provocat de Rusia în Ucraina. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Deutsche Welle.

„(…) Dar, ca statut, în calitate de membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, eu sunt primul om după patriarh. Și, în absența patriarhului, conduc eu slujba. Așa s-a întâmplat atunci, în octombrie 2022. A fost dată o dispoziție pentru Rusia – deoarece coincide sărbătoarea cuviosului Sergiev pe data de 8 octombrie cu ziua lui Putin pe 7 octombrie. Și, în Rusia, s-a dat, numai pentru eparhiile rusești, să se roage pentru Putin. Deci slujbele au coincis, eu am condus acea slujbă, dar eu nu am rostit numele lui Putin și nimeni nu-mi poate reproșa faptul că m-am rugat pentru Putin. Repet! Nu m-am rugat pentru Putin! Este video. Eu stau cu mâinile în sus la rostirea heruvicului și protodiaconul a rostit numele lui Putin. Deci, el s-a rugat pentru Putin, nu eu”, a declarat ÎPS Vladimir.

Întrebat dacă nu simte niciun un disconfort atunci când se roagă pentru cineva care justifică războiul, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir a spus că „greutăți sufletești am”.

„Dar eu mă uit la păcatele mele și mă rog pentru conducerea și armata noastră. Dar în caz că, Doamne ferește, se extinde războiul spre noi – eu sunt obligat să binecuvântez armata noastră pentru a ne apăra țara”, a adăugat Mitropolitul Vladimir.

În cazul în care Rusia ar ataca R. Moldova, ÎPS Vladimir afirmă că „patriarhul ar fi cu țara lui – eu cu țara mea. Și eu m-aș ruga pentru țara mea și conducerea țării mele”.

La începutul lunii octombrie, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, a întreprins o vizită în Federația Rusă. Potrivit unui comunicat emis atunci de Mitropolie, de ziua adormirii Sfântului Cuvios Serghie de Radonej, mitropolitul Vladimir a înălțat rugăciuni în Lavra „Sfânta Treime” a Cuviosului Serghie de Radonej, una dintre cele mai renumite mănăstiri din Rusia, situată în orașul Serghiev Posad.

Contactat atunci de Ziarul de Gardă, reprezentantul Bisericii Ortodoxe din Moldova, protoiereul Vadim Cheibaş a menționat că această vizită în Rusia a mitropolitului Vladimir este una „ordinară”, pe care „o face tradițional în perioada lunii octombrie, atunci când se serbează Sântul Cuvios Serghie de Radonej”. Ulterior, mitropolitul va participa și la o ședință a sfântului Sinod, potrivit secretarului mitropolitan.

Întrebat dacă în cadrul vizitei mitropolitul s-a rugat pentru sănătatea președintelui Vladimir Putin, în contextul războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, așa cum scrie presa de la Chișinău, Vadim Cheibaș a afirmat că îndemnul lansat de patriarhul Moscovei pentru ca credincioșii să se roage pentru Vladimir Putin „este valabil doar pentru spațiul Federației Ruse”.

S-a rugat mitropolitul Vladimir pentru sănătatea lui Putin? Mitropolia: „Înaltpreasfințitul mitropolit nu subscrie sub acest îndemn”