Mitropolia Moldovei a interzis unor preoți din Criuleni și Dubăsari să „oficieze cele sfinte”, după alăturarea lor la Mitropolia Basarabiei
Patru preoți din Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari au fost opriți „de a oficia cele sfinte”. Reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove susțin că decizia a fost luată în legătură cu „părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic” a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din R. Moldova, „nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare”, dar și în legătură cu „încălcarea jurământului depus la hirotonie”.
Astfel, Teodor Pelin, protopop al bisericilor din raionul Criuleni și Dubăsari și paroh al bisericii „Sfântul Arhanghel Mihail” din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, a fost eliberat din funcțiile: protopop al bisericilor din raionul Criuleni și Dubăsari; preot militar al Inspectoratului de Poliție de Criuleni și Dubăsari, paroh al bisericii „Sfântul Arhanghel Mihail” din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, și oprit de a oficia cele sfinte.
Totodată, au fost eliberați din funcția de paroh al bisericii păstorite și opriți de a oficia slujbe – Vasile Enachi, paroh al bisericii „Sfântul Irh. Nicolae” din satul Ișnovăț, raionul Criuleni; Ioan Gangan, paroh al bisericii „Sf. Irh. Spiridon” din satul Miclești, raionul Criuleni și Ioan Solonaru, paroh al bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena” din satul Cimișeni, raionul Criuleni.
„(…) Sunteți eliberați din funcția de paroh al bisericii păstorite și opriți de a oficia cele sfinte începând cu data de 22 august 2023, până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului și revenirea în clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova (…)”, se menționează în comunicat.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, a confirmat că cei patru preoți s-au alăturat Bisericii Ortodoxe subordonată canonic Patriarhiei Române cu câteva săptămâni în urmă. El a criticat decizia Mitropoliei Moldovei de a interzice preoților din Criuleni și Dubăsari „să oficieze cele sfinte”.
„Preoții respectivi au aderat la Mitropolia Basarabiei cu mult timp înainte ca Mitropolia Chișinăului să emită acele decrete. Ca de obicei, ei (Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, n.red.) vin după o anumită perioadă de timp să facă tulburare (…). Este singurul motiv pentru care ei (cei patru preoți, n.red.) au fost opriți. Este o dovadă de antiromânism. Pe de-o parte se duc în România după fonduri și se laudă că sunt mari români, iar pe cealaltă parte luptă împotriva Patriarhiei Române (…). Nu știu să vă spun o dată exactă, dar cu mai mult timp în urmă au aderat. E vorba de săptămâni (…). Nu preoții s-au alăturat, ci întreaga comunitate religioasă. Nu este dorința individuală a preotului. Noi nu acceptăm preotul fără comunitate religioasă (…)”, a declarat Constantin Olariu.
Am încercat să obținem o reacție și de la Ioan Moșneguțu, episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, însă nu a răspuns apelurilor ZdG.
Sursa doc: mitropoliabasarabiei.md
O decizie definitivă cu privire la „acțiunile anticanonice întreprinse” de preoți va fi adoptată de către Sinodul Sinodul Bisericii Ordoxe din Moldova, conform Mitropoliei Basarabiei și a Întregii Moldovei.