Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mitropolia Basarabiei condamnă „implicarea politică…

Mitropolia Basarabiei condamnă „implicarea politică a clerului din R. Moldova în campaniile electorale”

Sursa: mitropoliabasarabiei.md

Mitropolia Basarabiei a emis un comunicat de presă în care a condamnat „implicarea politică a clerului din R. Moldova în campaniile electorale”. Reacția instituției subordonate Bisericii Ortodoxe Române vine după ce episcopul Mitropoliei Moldovei de la Bălți și Fălești, Marchel, a îndemnat credincioșii să o susțină pe Victoria Furtună, candidată la funcția de președinte.

Recent, și părintele Pavel Petrov de la Biserica „Sfântul Mina” din Bălți a criticat Uniunea Europeană, promovând informații false.

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei susțin că implicarea fețelor bisericești în campania electorală ar adânci fracturile spirituale, sociale și politice din R. Moldova, contribuind la destabilizarea tuturor comunităților ortodoxe din țară.

„Atât din sursele media, cât și din teren, am aflat cu indignare că, în ultimele săptămâni, aceste figuri bisericești s-au implicat activ într-o misiune politică ostilă. Această implicare adâncește fracturile spirituale, sociale și politice din Republica Moldova, contribuind la destabilizarea tuturor comunităților ortodoxe din țară. Mai grav, această agitație scandaloasă are loc în cadrul Sfintelor Altare și de pe Sfintele Amvoane ale catedralelor și bisericilor ridicate prin jertfa și dragostea înaintașilor noștri, care și-au iubit limba, neamul și credința, apărându-le martiric cu preț de sânge.

Așa cum regimul ateist sovietic a profanat sfintele lăcașuri, folosindu-le pentru a răspândi ideologia urii și a distrugerii a tot ce era sfânt, românesc și creștin, observăm astăzi o repetare a acestei cruzimi, prin infiltrarea acelorași aspirații imperialiste necruțătoare de către ierarhii rusofili care continuă o agendă politică, de această dată mascată sub aparența unei Biserici care ar trebui să apere credința ortodoxă, dar care slujește altor scopuri, animate retoric sub false apeluri victimizatoare „la rugăciune și post pentru pace”, admirate de idolatrii aparențelor care înșală în masă”, se mai arată în comunicatul de presă.

Mitropolia Basarabiei a mai atras atenția că discursul lui Marchel a fost ținut în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți, edificiu ridicat între 1924 și 1934 „prin truda episcopului român Visarion Puiu și sprijinul Familiei Regale”. Totodată, Mitropolia a făcut referire la Canoanele Bisericii Ortodoxe, potrivit cărora clerul nu are voie să se implice în activități politice sau orice acțiuni care sunt incompatibile cu slujirea lui. De asemenea, legea R. Moldova prevede că „cultele religioase se vor abține de la exprimarea sau manifestarea publică a preferințelor politice”, iar încălcarea acestui principiu se sancționează cu „suspendarea activităţii cultelor religioase şi a părţilor lor componente”.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, s-a angajat deschis să facă campanie electorală pentru candidata la funcția de președinte, Victoria Furtună, deși, conform legii, biserica trebuie să rămână separată de stat și să fie o structură apolitică, a scris Nord-News.

Publicația a relatat că la soborul preoțesc de marți, 24 septembrie, de la Catedrala Eparhială a „Sfinților Împărați Constantin și Elena” din Bălți, episcopul Marchel, ar fi dovedit că a încălcat inclusiv sfintele jurăminte a venit cu un îndemn de susținere a candidatei la funcția de președinte Victoria Furtună.

Dar iată, ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Totuși, s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim, să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi, în numele dvs., să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să promoveze legi creștine. Și aici avem un frate de-al ei, un lucrător, care se numește Denis. Vreau să-i oferim și lui cuvântul, pentru că avem o agendă încă lungă. Să-i mulțumim și să-l rugăm să transmită mulțumirile noastre doamnei Victoria”, a spus Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, părintele Ioan Moșneguțu, a declarat pentru Nord-News că condamnă discursul Arhiereului Marchel. El a mai adăugat că este inadmisibil ca în biserică să fie făcută propagandă.