Mitropolia Basarabiei a adresat o scrisoare deschisă premierului interimar prin care solicită revizuirea hotărârii CSE privind activitatea cultelor religioase
Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei anunță că au expediat sâmbătă, 24 aprilie, o scrisoare deschisă în adresa premierului interimar, Aureliu Ciocoi, prin care solicită revizuirea hotărârii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 22 aprilie, prin care au fost interzise oficierea slujbelor în incinta locașurilor de cult în perioada 25 aprilie – 11 mai 2021. În context, Mitropolia Basarabiei cere autorităților să permită oficierea slujbelor în biserici.
În scrisoarea expediată, Mitropolia Basarabiei își exprimă nemulțumirea față de hotărârea din 22 aprilie a CSE, care prevede interzicerea oficierii slujbelor religioase în biserici.
„A fost permis accesul în biserici în perioada în care numărul infectărilor era foarte mare și pe o scară ascendentă, iar acum când infectările au început să scadă suntem scoși din biserici; Teatrele se deschid, deși tot sunt spații închise, cu participarea a 30% din capacitatea locurilor. (…) Toți preoții folosesc lingurița după ce împărtășesc zeci, sute și poate mii de oameni și nici unul nu s–a îmbolnăvit de acolo, de Covid sau alte boli, mai contagioase decât acesta. După logica pandemică, toți preoții ar fi trebuit să fi fost infectați, împreună cu familiile. Și totuși au fost puțini din preoți infectați, dar care nu s-au infectat cu siguranță din biserică, sau de la linguriță. De ce se lovește atunci în linguriță?. Vă aducem la cunoștință că, urmare apariției în public a hotărârii menționate, foarte mulți credincioși și-au arătat mâhnirea și întristarea față de măsura luată, prin care sunt privați de dreptul de a participa la cultul divin public în biserici(Sfânta Liturghie) așa cum se întâmplă și în alte țări în spațiile afectate de Covid – 19, ca de exemplu România unde președintele Iohannis a declarat că nu se va amesteca în felul care Biserica va sluji de Paști și că totul se va desfășura după datină. În România ca și în alte țări s-a înțeles și asumat faptul că anul trecut s-a greșit, de ce nu ar face și autoritățile noastre la fel??? Considerăm că revenirea la prevederile Hotărârii 53, care deși sunt restrictive, totuși sunt mult mai aproape de corectitudine. Un alt aspect important la care ne-am dori să reveniți cu o altă decizie, este Paștele Blajinilor. Dacă sunt permise slujbele afară, cu respectarea distanței de 1,5 m, de ce în cimitire, care sunt spații deschise( mai este și distanță între morminte), nu ar putea fi permis accesul, pentru a ne cinsti oamenii dragi, care nu mai sunt printre noi?”, se arată în scrisoare Mitropoliei Basarabiei.
Joi, 22 aprilie, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au abrogat unele restricții și a aprobat altele noi.
„În perioada 25 aprilie – 11 mai 2021, activitatea cultelor religioase ce ţine de organizarea întrunirilor cu caracter religios, oficierea slujbelor şi a rugăciunilor cu caracter colectiv, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiţionale religioase se va desfăşura în exteriorul lăcaşurilor de cult (în aer liber), cu menţinerea distanţei fizice de 1,5 metri între persoane şi cu respectarea măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID-19”, se arată în Hotărâre.
În condițiile în care R. Moldova se află în stare de urgență în legătură cu prevenirea riscului de răspândire a pandemiei de Covid-19, de Paști și Paștele Blajinilor cetățenilor le va fi interzis accesul în cimitirele din Capitală. O deciziei în acest sens a fost adoptată joi, 15 aprilie, de către Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.
- VIDEO/ Premierul interimar, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale: se abrogă regimul special de circulație pentru cetățeni. Lista deciziilor adoptate
- De Paști și Paștele Blajinilor va fi INTERZIS accesul cetățenilor în cimitire. Decizia aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău
- ULTIMA ORĂ! Mitropolia Moldovei anunță dacă în acest an va fi adus Focul Haric la Chișinău
De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova.