Mita în ruble transnistrene nu ar constitui o infracțiune. Cum se explică acest fapt
Persoanele care iau mită în ruble transnistrene nu vor putea fi trase la răspundere penală pentru luare sau dare de mită, se anunță într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliției (IGP), oferit Centrului de Politici și Reforme (CPR). Potrivit CPR, acest fapt se datorează lacunelor legislative.
Teoretic, un funcționar public sau un alt factor de decizie ar putea cere mită în ruble transnistrene. Ca ulterior, acesta să meargă în stânga Nistrului și să folosească banii în propriul interes, fie să îi convertească în orice valută (MDL, USD, EUR etc.), fie să achiziționeze anumite bunuri de valoare (bijuterii, produse etc.), se anunță în articolul publicat de CPR Moldova. Pentru faptul că a luat mita în ruble transnistrene, acesta este absolvit de pedeapsa penală, mai afirmă aceeași sursă.
CPR Moldova a expediat mai multe solicitări de informație autorităților din domeniul combaterii corupției pentru a verifica dacă luarea de mită în ruble transnistrene ar constitui subiectul unei infracțiuni.
„Unitatea monetară (ruble transnistrene) recunoscută în regiunea transnistreană, nu poate constitui obiect al infracțiunilor prevăzute de art.236, 324 și 325 din Codul penal din considerentul că aceste bancnote nu sunt recunoscute de către Republica Moldova și de alte state străine”, se anunță în răspunsul IGP.
Potrivit sursei citate, Centrul Național Anticorupție, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale și Procuratura Anticorupție au răspuns evaziv, enunțând că nu ține de compentența lor să elaboreze instrucțiuni explicative sau metodologii, Parlamentul fiind cel ce adoptă și interpretează legile.
CPR afirmă că Plenul Curții Supreme de Justiție ar trebui să vină cu o hotărâre explicativă, unde să specifice clar că bancnotele folosite în stânga Nistrului pot constitui obiectul unei infracțiuni cu caracter corupțional, chiar dacă nu sunt recunoscute drept valută.
Sursă foto: agora.md