Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Educației: Sportivii moldoveni care…

Ministrul Educației: Sportivii moldoveni care au participat la Jocurile BRICS din Kazan, Rusia, sunt membri ai Federației de Sambo

Sursa foto: Agora.md

Sportivii moldoveni care au participat la Jocurile BRICS din Kazan, Rusia, sunt membri ai Federației de Sambo. Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Dan Perciun, la emisiunea DESCIFRAT pe platforma AGORA Live. Celelalte nume care figurează în lista participanților la competiția din Rusia nu reprezintă Moldova, afirmă ministrul Dan Perciun, potrivit agora.md.

În listele participanților la Jocurile BRICS din Federația Rusă au apărut mai multe nume a sportivilor care sunt cetățeni ai R. Moldova. Ministerul Educației și Cercetării a verificat informați și a luat legătura cu patru federații sportive din țara noastră, scrie agora.md

Potrivit ministrul Educației și Cercetării, în cazul Asociației de Lupte la Brâu s-a comunicat că „nu se cunoaște cum a apărut numele acelei sportive pe pagina competiției. Mai mult, sportiva nu are cum să fie în Rusia așa cum participă la jocurile din Belgia.

Și Federația de Judo a negat participarea. Mai exact, e vorba de un sportiv care locuiește de mai mult timp în Rusia și care s-a înscris la competiție individual.

Iar în cazul Federației de Gimnastică Ritmică, sportiva care figurează în listele participanților nu este membră a lotului național și nu a fost delegată ca reprezentantă a R. Moldova la acea competiție.

Rămâne Federația de Sambo care, spune ministrul, a delegat cu bună știință reprezentanții săi la Jocurile BRICS, fără să coordoneze cu MEC, afirmă Dan Perciun.

Mai mulți sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Potrivit Europa Liberă, cei șase sportivi au mers în Rusia fără avizul autorităților, iar reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC) anunță că au dispus inițierea unei anchete interne, iar în urma acestui incident, federațiile de sport riscă reducerea sau sistarea finanțării.

După ce informațiile au apărut în presă, Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC) anunță că s-a autosesizat „cu privire la presupusele participări ale sportivilor moldoveni la așa-zisele competiții BRICS, organizate în orașul Kazan, Rusia” și a cerut explicații de la federațiile de sport, care riscă reducerea sau sistarea finanțării.