Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Educației solicită sancțiuni pentru…

Ministrul Educației solicită sancțiuni pentru accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și insultarea angajaților didactici

Imagine simbol. Sursă: g4media.ro

Accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragierea personalului didactic ar putea fi sancționat în R. Moldova. Ministrul Educației și Cercetării (MEC) Dan Perciun a anunțat marți, 21 mai, că va solicita includerea în Codul contravențional a unor articole care să prevadă acest lucru.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, ministrul a afirmat că „hărțuirea profesorilor și a directorilor de școală este inacceptabilă și duce la consecințe grave”. Anunțul vine la câteva zile după decesul directoarei gimnaziului „Dumitru Roman”, din satul Drochia, raionul Drochia, Natalia Manea, care a fost găsită fără suflare în sala de sport a instituției.

„În Estonia, unde suntem la moment alături de colegi și în majoritatea lumii civilizate – nu intră nimeni în școală fără programare.

Voi ruga colegii din Parlament să ne sprijine în modificarea Codului Contravențional cu 2 articole noi. Primul privind ultragierea personalului didactic și al doilea privind sancționarea accesului neautorizat în instituție, contrar regulamentului intern al acesteia.

«Articolul 65 (4) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ

(1) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ, adică jignirea premeditată a onoarei, demnității sau reputației profesionale a acestuia, în exercițiul funcției se sancționează cu amendă de la 10 la 25 de unități convenționale aplicată persoanei fizice.

(2) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ însoțită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, dacă aceste acțiuni nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 50 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu arest contravențional de până la 15 zile.»”, se arată în mesajul ministrului Perciun.

În seara zilei de 18 mai, poliția din Drochia a fost sesizată de către un angajat al instituției de învățământ despre faptul că, în jurul orei 19:40, în sala de sport a școlii a fost depistat corpul neînsuflețit, strangulat, al unei femei de 38 de ani, angajată a instituției date, a informat Svetlana Talpă, ofițer de presă al poliției, solicitată de Ziarul de Gardă.

Pe suprafața corpului neînsuflețit al femeii nu au fost depistate alte careva semne de moarte violentă. Corpul acesteia a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului. Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat reprezentanta poliției.

Potrivit unei persoane apropiate, în luna februarie, directoarea „a fost atacată de un oarecare cetățean care a primit și bani pentru a-i crea un reportaj despre acțiunile directoarei”.

„Acest moment a fost crucial, ea nu a rezistat rușinii și nesusținerii oamenilor din jur. Am rugat-o să-l acționeze în judecată conform legii pentru defăimare, însă ea a ales să plece capul. Cetățeanul a șters toate videourile când a aflat vestea despre Natalia. Dar ele sunt la rude stocate. Va fi acționat de poliție. Autoritatea directorului de școală este astăzi știrbită de câțiva nemernici care luptă cu propriile frustrări”, a scris pe rețelele de socializare Mariana Marin.