Ministrul Educației a extins perioada de recuperare a orelor pentru vacanța sulpimentară a elevilor
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a emis joi, 4 noiembrie, un comunicat de presă prin care anunță că termenul de recuperare a orelor pentru zilele suplimentare de vacanță a fost extins. Astfel, potrivit ordinului semnat de ministrul Educației, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la sfârșitul anului de studii 2021-2022 și nu doar în semestrul I așa cum a anunțat inițial ministerul.
Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe la care a participat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și șefii Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ).
Potrivit notei informative, la ședință s-a discutat despre modalitățile de recuperare a orelor pentru zilele suplimentare de vacanță (1-5 noiembrie) propuse de către directorii instituțiilor de învățământ.
În urma discuțiilor, ministrul Educației și Cercetării a emis Ordinul nr. 1498, potrivit căruia perioada de recuperare a orelor pentru zilele suplimentare de vacanță a fost extinsă până la sfârșitul anului de studii 2021-2022.
Responsabili de organizarea activităților de recuperare a orelor sunt conducătorii instituțiilor de învățământ, care vor elabora un orar de recuperare și îl vor coordona cu OLSDÎ.
La 28 octombrie curent, Ministerul Educației a decis prelungirea vacanței de toamnă cu 7 zile pentru elevii din instituţiile de învățământ primar, gimnazial şi liceal publice și private, în unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi, UAT de nivelul al doilea: municipiile Chișinău și Bălți și UAT ale unității teritoriale Găgăuzia în care este stabilit pragul roșu de alertă. Detalii aici.
Atunci, Ministerul Educației a anunțat că orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I.
La 26 octombrie, CNESP a decis prelungirea până pe 30 noiembrie curent, pe întreg teritoriul R. Moldova, a stării de urgență în sănătate publică. Detalii aici.
Comisia a decis să sisteze organizarea și desfășurarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive).
Anterior, MEC a atenționat conducătorii instituțiilor de învățământ general publice şi private să stabilească, în perioada vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.