Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Dezvoltării Economice, după protestul…

Ministrul Dezvoltării Economice, după protestul deținătorilor de patentă: „Facem o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000”

Sursa foto: ZdG

Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook după ce aproximativ 200 de deținători de patentă în comerț au protestat luni, 26 iunie, în fața Guvernului.

„Facem o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000”, a spus ministrul.

„Da, lucrurile sunt într-atât de înapoiate în țara noastră. Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență. Pentru că mă aflu în afara țării, împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, și nu am putut să mă adresez acestor oameni și să discut cu ei, ceea ce regret. Mulțumesc colegului meu Viorel Garaz care a fost prezent alături de ei.

Mărul discordiei – aparatul de casă. Repet: aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată. Avem 4000 de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori care au dreptul la un elementar bon de casă. Oamenii din piețe folosesc calculatorul de 25 de ani, folosesc telefoanele mobile, o să trebuiască să folosească și acest echipament simplu. Trebuie să fim corecți unii cu alții. Trăim în aceeași societate”, se spune în comentariul ministrului.

Dumitru Alaiba a mai menționat că noile măsuri au fost luate pentru a susține deținătorii de patentă.

„Pentru că ținem la soarta lor, reforma patentei oferă și alternativa de viitor – activitatea independentă.

  • Avem cel mai mic impozit pe venit din Europa, doar 1% din vânzări;
  • Plafonul de vânzări a fost crescut de 4 ori. Cu patenta, limita anuală era de 300 de mii de lei, în timp ce în noul regim de activitate independentă aceasta a fost majorată la 1,2 milioane de lei;
  • Fără nici un fel de birocrație! Am eliminat rapoartele, registrele de casă și evidența contabilă, fără necesitatea de a angaja un contabil;
  • Nu este necesară înregistrarea unei companii;
  • Costurile tranziției (în special aparatul de casă) – compensate de stat;

Aceste măsuri au fost luate pentru a susține deținătorii de patentă, pentru a-i ajuta să evolueze și să se dezvolte. Înțeleg, orice schimbare implică provocări, dar fără schimbare vom stagna cu toții. Omul cât trăiește – învață. O să fim în continuare alături de antreprenori. Oricare antreprenori. De la mic la mare. Ei toți trebuie să aibă suficient spațiu pentru a crește. Însă trebuie să acceptăm un set de reguli comune pentru toți”, a mai spus el.

Luni dimineață, 26 iunie, aproximativ 200 de deținători de patentă în comerț s-au adunat la o acțiune de protest în fața Guvernului. Aceștia s-au declarat nemulțumiți față de interdicția impusă de autorități, începând cu 1 iulie, și anume, trecerea de la activitatea în baza patentei de întreprinzător la un regim simplificat de activitate independentă. Manifestanții au scandat: „Noi vrem patenta!”.

La scurt timp de la începutul manifestației, Viorel Garaz, secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a ieșit în fața protestatarilor.

„(…) Nimeni nu vă alungă din piață. Nimeni nu vă alungă din piață. Cum ați lucrat în piețele voastre așa și lucrați. N-aveți nevoie de firmă, nici de contabil. Unicul lucru care se schimbă și ce aveți de făcut de la 1 iulie e să luați un aparat de casă (…)”, a declarat el.

Începând cu 1 iulie 2023, activitatea în baza patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul va fi înlocuită cu un regim simplificat de activitate independentă. 

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cei care își vor achiziționa echipament de casă și control certificat vor beneficia de compensații din partea Guvernului. În acest scop, comercianții vor depune o cerere pentru înregistrarea activității la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat, în baza buletinului de identitate, sau online, prin intermediul portalului www.sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice.

Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost adoptată în 1998. Ulterior, activitatea de comerț în baza patentei de întreprinzător a fost prelungită de câteva ori. Ultima dată – la finalul anului 2022, ca măsură care a venit în susținerea contribuabililor, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate peste 2000 de activități independente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul este de peste 4000.