Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Cuturii: Neînțelegerile între trupa…

Ministrul Cuturii: Neînțelegerile între trupa Teatrului „Luceafărul” și regizorul invitat de ei să monteze un spectacol se vor transformate cu tot dinadinsul într-un scandal politic. Acest conflict s-a produs în luna martie. De ce pretențiile au apărut tocmai acum?

După ce s-a anunțat că miercuri, 26 iunie, în presa de România va fi publicat textul spectacolului montat pentru Teatrul Republican „Luceafărul”, în jurul căruia, în ultimele zile, s-a iscat un scandal cu acuzații de cenzură, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook: „cu ocazia aceasta voi avea și eu, de rând cu toată lumea, posibilitatea să fac cunoștință cu textul. Neînțelegerile între trupa Teatrului „Luceafărul” și regizorul invitat de ei să monteze un spectacol, se vrea transformat cu tot dinadinsul într-un scandal politic”.

„Probleme cu regizori invitați au mai existat recent și în alte teatre din țară. În momentul în care membrii trupei au refuzat să lucreze cu un anumit regizor, iar conducerea teatrului a considerat lipsit de etică să mențină în repertoriu spectacolele montate de acesta, ele au fost scoase din repertoriu și nu s-au mai jucat, și asta în pofida faptului că s-au cheltuit bani și s-a depus efort.

Analizând acest caz, dar și altele derulate recent, nu pot să nu bănuiesc o acțiune foarte bine gândită și pusă la cale. Mi s-a transmis acum că, în timp ce spectacolul abia începea să fie montat, deja circulau zvonuri că Ministerul Culturii va închide un spectacol la „Luceafărul”, iar „Prodan îl va da afară pe Sambriș”.

Reieșind din toate astea, dar și din insistența prin care prietenii acestui regizor se străduiesc să mențină așa-zisul scandal legat de „cenzură” pe agendă anume în aceste zile, când Guvernul R. Moldova inițiază negocierile de aderare la Uniune Europeană, îmi apare o întrebare rezonabilă. Și anume: dacă acest conflict s-a produs, la „Luceafărul”, în luna martie, de ce pretențiile regizorului invitat au apărut tocmai acum? E oare o simplă coincidență? Nu cred””, declară ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Ministerul Culturii n-a impus niciodată vreunui teatru sau vreunei instituții din subordinea sa nimic ce ar ține de politica repertorială a acestora și niciodată nu a cenzurat (influențat, sugerat, numiți cum vreți astfel de ingerință) conținutul a ceea ce se joacă. Eu și colegii din minister mergem la premierele spectacolelor și acolo, ca oricare alt spectator, facem cunoștință cu materialul montat”, scrie ministrul Culturii, menționând că „neînțelegerile – între trupa Teatrului și regizorul invitat de ei să monteze un spectacol, se vrea transformat cu tot dinadinsul într-un scandal politic”.

Potrivit ministrului, „nici o instituție teatrală sau concertistică din R. Moldova nu ar putea reproșa Ministerului Culturii că, în ultimii trei ani, li s-a sugerat să schimbe cumva conținutul materialului”, și că dimpotrivă, ministerul nu intervenit în actul creației nici măcar atunci când a primit solicitări de a interzice anumite spectacole cu limbaj licențios. „Considerăm că într-un act de studii și de creație, care trebuie să formeze artiști liberi și neinhibați, oameni care gândesc și analizează, nu avem dreptul – nici legal, nici moral – să intervenim administrativ”.

Cu referire la repertoriul și echipa teatrului, Sergiu Prodan a punctat că „Teatrul „Luceafărul” este unul cu o agendă socială bine conturată. Prin recentele spectacole „1946” sau „Mama” se discută teme cu un puternic impact social.

Problema corupției mari este una din cele mai grele și dureroase în țara noastră, de aceea, înțeleg intenția trupei de a aborda această problemă. Dar, dacă între membrii trupei și regizorul invitat s-au iscat divergențe, iar actorii nu au fost de acord cu materialul pe care-l impune regizorul, este absolut în competența conducerii teatrului să decidă cum procedează cu acest spectacol.

Slava Sambriș este un regizor cunoscut, respectat și iubit nu doar în Moldova, dar și în România. Toți cei care-l cunosc știu că este o persoană de o onestitate și o cumsecădenie excesivă.

Să afirmi că Sambriș poate acționa la indicația unui apel, de oriunde ar veni, sau din frica de a fi demis din funcție înseamnă ori să nu-l cunoști pe Sambriș, ori, dintr-un motiv sau altul, să vrei să te răzbuni pe el”, a declarat ministrul.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre scandalul de la Teatrul Luceafărul. „Eu vedeam că noi manipulăm spectatorul și asta nu este corect”.

După ce regizorul David Schwartz a acuzat conducerea Teatrului Republican „Luceafărul” de cenzură, afirmând că spectacolul regizat de acesta, „Invizibil”, a fost amânat după ce directorul artistic ar fi fost telefonat de o reprezentantă a conducerii, instituția a venit cu o reacție printr-un comunicat. Potrivit acestuia, „o mare parte din actori” nu au fost de acord cu faptul că regizorul a încercat, prin intermediul spectacolului, să-și exprime viziunile politice care nu rezonau cu cele ale actorilor, motiv pentru care atmosfera de lucru a devenit tensionată.