Miniștrii de externe din UE se reunesc de urgență pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu
Miniștrii afacerilor externe din UE se întrunesc marți, 16 aprilie, de urgență pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu. Reuniunea are loc în format de videoconferință.
Potrivit unui anunț al Consiliului European, reuniunea va începe la ora 17:00 și va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.
Iran a lansat, sâmbătă noaptea, 13 aprilie, zeci de drone și rachete balistice spre Israel, într-un atac major, după zile de tensiuni acute în regiune și avertismente din partea SUA și din alte părți cu privire la izbucnirea unui conflict mai amplu. Armata israeliană a anunțat că a interceptat majoritatea rachetelor și dronelor. Cu toate acestea, Teheranul susţine că a fost un succes.
Dronele din producţia internă au jucat un rol important în atacul iranian asupra Israelului. Având o rază de acţiune de până la 2000 de kilometri, ele ar fi trebuit să distrugă sute de ţinte în Israel. „„Atacul a fost o încercare demnă de a fi luată în serios de distrugere a sistemelor israeliene de apărare”, a apreciat pentru DW expertul militar Fabian Hinz. El este specialist în materie de drone şi sisteme de rachete în cadrul centrului britanic de cercetare „International Institute for Strategic Studies” (IISS), potrivit Deutsche Welle.
În opinia lui Hinz, atacul nu ar fi fost doar unul simbolic. „Iranul a vrut să-şi nimerească ţintele şi să le distrugă. Dar nu a funcţionat prea bine. Rata de interceptare cu ajutorul sistemelor defensive israeliene şi americane a fost extraordinar de mare”.
În ciuda sancţiunilor occidentale, Iranul şi-a putut perfecţiona în ultimii 30 de ani proiectarea şi producţia de drone. Astăzi, Teheranul deţine un amplu arsenal de drone. Iranul s-a concentrat de timpuriu asupra acestei tehnologii, producând drone deja din anii 1980, a explicat pentru DW Holland Michel, expert în domeniu.