Ministra de Interne anunță noile decizii aprobate de CSE cu privire la organizarea echipelor mixte de control în punctele de trecere a frontierei moldo-române
Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a anunțat marți, 14 iunie, mai multe decizii aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) cu privire la organizarea echipelor mixte de control în punctele de trecere a frontierei moldo-române.
Astfel, potrivit lui Revenco, derogările din cadrul normativ adoptate astăzi vor permite, printre altele, amplasarea echipelor mixte a acțiunii de control pe teritoriul României.
Totodată, prin derogare din cadrul normativ, se va permite trecerea frontierei de stat în direcția de ieșire din R. Moldova, fără obligativitatea efectuării controlului la trecerea frontierei de stat până la traversarea acesteia – procedură juridică prin care o persoană se poate afla mai mult timp în zona verde, fără a fi scoasă din baza de date că ar fi părăsit țara, până la verificarea de către echipa mixtă.
„Autoritățile R. Moldova și cele din România au intervenit săptămâna trecută la nivel înalt pentru deblocarea situației din punctele de frontieră dintre România și R. Moldova, unde sute de camioane cu marfă și alimente așteptau în îndeplinirea formalităților vamale din cauza blocajului naval creat de Federația Rusă în Marea Neagră. Astfel, începând cu ziua de 10 iunie, MAI a constituit o echipă tehnică formată din personal al Poliției de Frontieră, a ANSA și a altor agenții cu competențe în domeniu, care s-au deplasat în teren (…).
Astăzi, în cadrul CSE au fost luate decizii importante care să permită, printr-un cadru de reglementare aprobat funcționarea și facilitarea funcționării acestor echipe mixte. Derogările din cadrul normativ adoptate astăzi vor permite, printre altele: amplasarea echipelor mixte corespunzător a acțiunii de control pe teritoriul României a celor echipe mixte formate din specialiștii din cadrul Poliției de Frontieră și al serviciului Vamal al R. Moldova. La fel, vor permite utilizarea logistică a tehnicii de calcul, a containerelor modulare, a echipamentelor de control non-intruziv de tip scanere mobile și a altor echipamente de control aflate în dotarea sa în punctele de trecere a frontierei de stat dintre R. Moldova și România, situate pe teritoriul României.
Printre altele, derogările de la cadrul normativ adoptate astăzi în cadrul CSE, la fel, permit amplasarea de birouri comune de muncă ale reprezentanților autorităților și agrearea de reguli provizorii de interacțiune și control care vor fi ulterior aprobate de către părți. La fel, este important să menționez că prin derogare se va permite pentru trecerea frontierei de stat în direcția de ieșire din R. Moldova, se exclude obligativitatea efectuării controlului la trecerea frontierei de stat până la traversarea acesteia. Persoanele care traversează frontiera de stat în acest mod nu se consideră a fi ieșite din R. Moldova decât după efectuarea controlului de frontieră.
Prin aprobarea acestei decizii, de astăzi, R. Moldova, autoritățile în domeniu, sunt gata să se instaleze tehnic începând cu ziua de mâine, 15 iunie și să dăm start chiar la prima oră pentru a operaționaliza proiectul pilot controlul în echipe mixte exact în formatul înțelegerii dintre premierii R. Moldova și al României din săptămâna trecută. Suntem gata, înștiințăm partenerii din România, astfel încât mâine la prima oră și partea română să facă parte din această schemă nouă de lucru, care ne va permite deblocarea situației”, a declarat Ana Revenco în cadrul unui briefing de presă.
De mai bine de o săptămână, la posturile vamale de la frontiera moldo-română s-au format rânduri kilometrice de camioane. Săptămâna trecută, responsabilii din cadrul Serviciului Vamal anunțau că tirurile, încărcate cu produse și mărfuri, au fost blocate la frontieră din cauza unor probleme tehnice la posturile vamale de la frontiera română.
Reprezentanții Serviciului Vamal au explicat că, de la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, fluxul de mijloace de transport la frontieră a crescut considerabil. Astfel, agenții economici, care anterior exportau marfă spre frontiera moldo-ucraineană, în prezent se orientează spre frontiera moldo-română.
În mediu, responsabilii de la vama moldovenească susțin că procesează circa 600-800 de mijloace de transport cu marfă pe ambele sensuri ale frontierei, însă sâmbătă și duminică, 4-5 iunie, procesarea a fost mai mică, din motiv că în posturile vamale de la frontiera română au fost probleme tehnice la sistemele informaționale.
În scopul acordării sprijinului oamenilor, care așteaptă de mai multe zile efectuarea controlului vamal între R. Moldova și UE, Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova a dispus ca angajații SMURD ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în comun cu angajații centrelor medicale ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), să asigure asistență medicală și psihologică șoferilor de camioane, care staționează timp îndelungat în punctul de frontieră Leușeni, pentru parcurgerea tuturor procedurilor vamale.
În cadrul ședinței Guvernului de săptămâna trecută, prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat instituţiilor de resort să se implice activ în fluidizarea traficului camioanelor care staționează de mai multe zile în punctele de trecere a frontierei de stat și să creeze condițiile necesare pentru șoferii care sunt în așteptare.
Pe 10 iunie, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavriliță, și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, au avut o întâlnire la București, unde au convenit statutul planului de contingență cu privire la deblocarea situației de la frontierele moldo-române.