Ministerul Sănătății: Centrele de sănătate publică vor distribui pastilele de iodură de potasiu instituțiilor de asistență medicală primară doar la indicația CSE în cazul unui eventual accident nuclear grav
Ministerul Sănătății (MS) a venit luni, 29 august, cu precizări, în contextul declarațiilor șefului Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca, cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu.
„Pentru a nu admite dezinformarea populației, Ministerul Sănătății informează suplimentar asupra faptului că odată ce au fost primite pastilele de iodură de potasiu din partea României, Agenția Națională pentru Sănătate Publică le-a repartizat centrelor de sănătate publică din toate teritoriile. Acestea la rândul lor le vor distribui instituțiilor de asistență medicală primară doar la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în cazul unui eventual accident nuclear grav”, menționează MS.
Potrivit autorităților din Sănătate, nu există o indicație în acest sens din partea CSE iar pastilele rămân stocate la centrele de sănătate publică, fiind împachetate separat pentru fiecare centru de sănătate, „astfel încât la necesitate să fie eliberate rapid”.
Ministerul susține că, în prezent, administrarea de către populație, în scop profilactic, a comprimatelor de iodură de potasiu este inoportună și poate avea efecte negative asupra sănătății.
„În acest context, îndemnăm autoritățile să se documenteze și să nu răspândească informații eronate”, se mai arată în mesajul Ministerului.
Șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca, a declarat luni, 29 august, în cadrul ședinței serviciilor Primăriei Chișinău, că „în sfârșit, Ministerul Sănătății a decis distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către instituțiile medicale primare”.
„De vineri, Centrul de sănătate publică Chișinău este în proces de distribuție a acestor pastile către asistența medicală primară, către AMT și centrele medicale de asistență primară, dar atenție, aceasta nu înseamnă că populația trebuie să se adreseze imediat pentru a primi aceste medicamente. Ele sunt stocate și vor rămâne stocate la instituțiile medicale respective și doar în cazul unui pericol iminent, la decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău vor fi distribuite, prin medicul de familie, către populația vizată”, a spus Gîlca.
România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu, a anunțat Ministerul Sănătății.