Ministerul Muncii vine cu precizări: „R. Moldova nu a semnat niciun acord care facilitează procedura de reintrare în Israel a cetățenilor care au lucrat anterior pe bază de contract”
Cu referire la informația vehiculată în spațiul public precum că Republica Moldova și Statul Israel au încheiat un nou acord, care facilitează procedura de reintrare în Israel a cetățenilor care au lucrat anterior pe bază de contract, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat un comunicat de presă în care informează că un astfel de acord nu a fost semnat.
Documentul oficial în baza cărora cetățenii moldoveni sunt angajați în Israel este Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din R. Moldova în anumite sectoare din Statul Israel, care este în vigoare din 1 ianuarie 2013. Acordul este implementat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
În ianuarie 2024, ca urmare a semnalărilor din partea cetățenilor Republicii Moldova care activează pe teritoriul Statului Israel, privind încălcarea Acordului, „s-a decis amânarea temporară a celei de-a 29-a runde de recrutare”, menționează Ministerul.
Runda de recrutare va fi reluată odată ce încălcările raportate vor fi eliminate. ANOFM va informa despre reluarea angajărilor în baza Acordului moldo-israelian pe pagina-web oficială, mai notează sursa citată.
În acest context, Ministerul Muncii îndeamnă cetățenii Republicii Moldova care doresc să activeze în Statul Israel să se informeze doar din sursele oficiale și să se adreseze la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru a obține informații suplimentare despre subiect sau să contacteze gratuit Centrul de apel al ANOFM la numărul 0 8000 1000.
„Proiectul Israel”. Istoria a doi foști polițiști, soț și soție, care au încercat să ajungă la muncă în Israel prin intermediul unei companii de turism, dar au rămas cu datorii
ZdG a relatat recent că doi foști polițiști, soț și soție, susțin că au fost înșelați de o companie care le-a promis că îi va ajuta să se angajeze la muncă în Israel. Firma le-a cerut pentru serviciile sale o sumă totală de aproximativ 12 mii de dolari, la care s-au adăugat și alte cheltuieli precum cele de transport, iar în final, cei doi foști polițiști s-au pomenit cu o datorie de 8000 de dolari.
Soția nu a mai ajuns în Israel, iar soțul a reușit să se angajeze în Țara Sfântă, însă fără contribuția firmei de turism, ci în conformitate cu Acordul interguvernamental bilateral încheiat în 2013 între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Statului Israel. Cei doi au depus o plângere pe numele conducătorilor firmei, printre care este și o persoană condamnată în prima instanță pentru trafic de persoane, însă procuratura a refuzat începerea urmăririi penale.
„Proiectul Israel” (II). Noi victime, datorii de mii de euro și plângeri la organele de drept. ANOFM: „Serviciile agențiilor private de ocupare a forței de muncă trebuie să fie gratuite”
După publicarea articolului „Proiectul Israel” despre doi foști polițiști, soț și soție, care au rămas cu datorii după ce au încercat să ajungă în Israel prin intermediul unei companii din Chișinău, mai mulți cetățeni s-au adresat la redacția ZdG, susținând că ar fi fost înșelați de aceleași persoane.