Ministerul Mediului caută director pentru Agenția Moldsilva după ce Dumitru Cojocaru, vizat în seria de investigații ZdG „Hoții de păduri” s-a pensionat
Agenția Moldsilva a rămas fără conducere după ce Dumitru Cojocaru, care anterior a fost vizat în investigațiile ZdG „Hoții de păduri”, s-a pensionat și nu a mai depus nicio cerere pentru prelungirea mandatului său de director.
Între timp, Ministerul Mediului a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de director al Agenției.
Solicitată de Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Mediului ne-a comunicat că Dumitru Cojocaru a atins vârsta de pensionare și nu a depus o cerere prin care să continue să activeze în această funcție, astfel că funcția de director al Agenției a rămas vacantă.
„Conform legislației în vigoare la împlinirea vârstei de 63 de ani funcționarul poate exercita funcția deținută la dorința proprie. În septembrie, Dumitru Cojocaru a împlinit 63 de ani și el nu a depus nici o cerere prin care să certifice că el dorește să continue funcția de director. Respectiv până la numirea unui director general – interimatul funcției este exercitat de către un director interimar”, a declarat purtătoarea de cuvânt.
În context, responsabilii de la Ministerul Mediului au anunțat concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Agenției Moldsilva. Detalii aici.
Dumitru Cojocaru a fost numit în funcția de director al Agenției Moldsilva la 24 ianuarie 2020. Acesta a fost desemnat în urma unui concurs organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, condus atunci de Ion Perju.
În luna iunie curent Ziarul de Garda a publicat o serie de investigații despre „Hoții de păduri”, fiind vizat și Cojocaru. O înregistrare audio din timpul unei ședințe cu silvicultorii de la Edineț, obținută de ZdG, arată cum Dumitru Cojocaru, directorul Agenției Moldsilva, îi învăța pe pădurarii și șefii de ocoale silvice vizați de controale cum să scape de pedepse. El îi îndemna să conteste în judecată procesele-verbale în care erau fixate neregulile depistate, deși rolul Moldsilva este de a proteja pădurile, inclusiv de exploatările ilegale făcute de angajați.
„Aveți jurist, aveți toate celea. Atacați! Și o să atace toate gospodăriile. Nu așteptați Moldsilva. Moldsilva n-o să… aveți până pe data de 4 termen să dați în judecată. Atacați în judecată!”, le spunea directorul general Dumitru Cojocaru angajaților Moldsilva în sectoarele de pădure ale cărora fuseseră depistate nereguli.
Anterior, Ziarul de Gardă a scris că, Dumitru Cojocaru a fost vizat într-un control al Autorității Naționale de Integritate (ANI). În martie curent, ANI a constatat că Dumitru Cojocaru a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Potrivit Autorității Naționale de Integritate, în luna februarie trecut, Dumitru Cojocaru s-a desemnat drept președinte al consiliilor de administrare în trei întreprinderi de stat din domeniul silviculturii – la Edineț, Orhei și Strășeni. Ulterior, el a semnat un ordin, prin care a dispus acordarea unor indemnizații lunare, în mărime de 3.000 de lei, fiecărui membru al acestor consilii, inclusiv propriei persoane. În toată această perioadă, directorul Moldsilva a încasat 66 de mii de lei, iar ulterior a hotărât să își anuleze calitatea de președinte în cele trei consilii de administrare, doar că a revocat acest act cu efect pentru trecut, din data de 6 februarie 2020. Conform legislației speciale a Autorității Naționale de Integritate, directorul Moldsilva era obligat să-i informeze pe superiorii săi și să aștepte o soluție cu privire la conflictele de interese reale, în care se afla. Atunci, Cojocaru a menționat că a procedat conform legii.
Potrivit declarației de avere, pentru anul 2021, Dumitru Cojocaru a declarat un salariu anual de 197 866 de lei de la Agenția Moldsilva, ceea ce constituie 16 488 de lei lunar.