Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Mediului anunță noi reguli…

Ministerul Mediului anunță noi reguli pentru producătorii care generează deșeuri de ambalaje

Ministerul Mediului anunță că, începând cu 1 ianuarie 2023, doar agenții economici înregistrați în Sistemul Informațional Automatizat – Managementul Deșeurilor (SIA-MD) pot plasa pe piață mărfuri care generează în procesul utilizării deșeuri de ambalaje.

Responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) prevede că agenții economici răspund de mărfurile plasate pe piață chiar și după comercializarea acestora.

În 2022, Ministerul Mediului susține că a creat Grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege cu denumirea generică „plățile de mediu”. Din grup fac parte reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile și autorități ai administrației publice centrale.

„În 2023, pentru a încuraja agenții economici să implementeze REP în R. Moldova, Ministerul Mediului va veni cu acest nou proiect delege care aduce claritate între plățile efectuate pentru poluarea mediului și plățile achitate în cadrul sistemelor colective REP, membrii cărora sunt importatorii și producătorii care plasează pe piață produse generatoare de deșeuri. La fel, proiectul de Lege prevede și compensarea diferenței dintre plățile pentru poluarea mediului achitate în anul 2023 în raport cu țintele atinse prin sistemele colective REP. Acesta, la rândul său reglementează toate categoriile de ambalaje care devin deșeuri și modul cum acestea trebuie să fie gestionate.

Țintele de colectare a deșeurilor pe fiecare categorie de ambalaj vor fi revizuite pentru excluderea ambiguităților. Aceste aspecte și formula de calcul pentru plata către bugetul de stat, din partea agenților economici care nu au atins țintele de reciclare sau valorificare a fost discutată și agreată în cadrul ultimei ședințe a grupului de lucru, care a avut loc pe 1 decembrie 2022. De asemenea, s-a discutat despre accelerarea procesului de înregistrarea a sistemelor colective în sistemul SIA-MD”, anunță reprezentanții ministerului.

Conform Ministerului Mediului, agenții economici care vor refuza să se înregistreze în SIA-MD, dar vor continua să pună pe piață ambalaje, vor cădea sub incidența art. 1541 din Codul Contravențional (Încălcarea normelor privind responsabilitatea extinsă a producătorului). „Ministerul Mediului conlucrează cu Serviciul Vamal la elaborarea mecanismului de informare reciprocă  privind statutul importatorului de produse cu ambalaje, respectiv agenții economici ce nu sunt înregistrați în SIA-MD, nu vor fi acceptați să plaseze produsele pe teritoriul R. Moldova”.