Ministerul Educației anunță că va renova în fiecare an blocurile sanitare din instituțiile de învățământ din țară
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) va anunța anual un concurs pentru finanțarea proiectelor de renovare, reconstrucție sau reabilitare a blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ din țară – școli primare, gimnazii și licee. Dosarele de concurs vor fi depuse de instituțiile de învățământ sau, după caz, de autoritățile publice locale. Un regulament de organizare și desfășurare a concursului a fost aprobat, pe trei mai, de Cabinetul de miniștri.
„Hotărârea aprobată va contribui la asigurarea condițiilor de apă, igienă și sanitație în instituțiile de învățământ general, iar potențialii beneficiari vor completa un formular în care vor include date privind numărul de copii în instituție, necesitățile de renovare a sistemelor de apă și canalizare sau grupuri sanitare, existența spațiilor pentru grupurile sanitare noi și alte informații conexe. Decizia de finanțare va fi aprobată de o comisie constituită din reprezentanți ai mai multor instituții de stat”, anunță MEC.
Regulamentul aprobat de Guvern presupune că Ministerul Educaţiei și Cercetării va colecta în termen de până la 15 zile, prin intermediul unor chestionare de pre-evaluare, informațiile despre necesitățile instituțiilor de învățământ primar, gimnazial şi liceal cu privire la îmbunătățirea condițiilor de igienă şi sanitație în interiorul acestora și va aproba o listă provizorie a potențialilor beneficiari. Chestionarele de pre-evaluare vor viza indicatori ce țin de „relevanța și fezabilitatea investiției”:
- numărul de elevi în instituție;
- existența/lipsa la momentul actual a blocurilor sanitare interioare funcţionale;
- necesitățile de renovare interioară a spațiilor blocurilor sanitare cu considerarea accesibilității pentru persoanele cu dezabilități;
- existența spațiilor disponibile pentru amplasarea blocurilor sanitare nou reconstruite;
- disponibilitatea sursei de apă, unui sistem funcțional de apeduct, canalizare și epurare;
- existența documentației tehnice de proiect și deviz;
- disponibilitatea surselor financiare pentru asigurarea contribuției proprii la implementarea proiectului în mărime de 5% din valoarea estimată de buget.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în acest an urmează a fi efectuate din bugetul de stat lucrări de renovare, reconstrucție sau reabilitare ale grupurilor sanitare în instituțiile de învățământ în sumă totală de 25 de milioane de lei.
Amnesty International Moldova a scris în ianuarie 2023, cu referire la un răspuns la o solicitare de informație de la MEC, că la sfârșitul anului 2022 fiecare a șaptea școală din R. Moldova încă are toaleta în curte. Potrivit ministerului, în 175 din cele 1.208 școli și licee din R. Moldova, elevii merg încă la toaletele din curte, iar în 24 școli nu există nici apă potabilă.
În ianuarie, Amnesty International Moldova recomanda elaborarea unui Program național de instalare a grupurilor sanitare în interiorul școlilor.
„Soluționarea problemei școlilor cu toaletele în curte sau neconforme ar putea fi realizată doar prin elaborarea unui Program național de instalare a grupurilor sanitare în interiorul școlilor, prin alocarea bugetelor la nivel central. Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova trebuie să planifice și să aloce resurse financiare din bugetul de stat, pentru construcția grupurilor sanitare în interiorul tuturor instituțiilor de învățământ din Republica Moldova”, anunța Amnesty International Moldova.