Ministerul Apărării: Informația apărută în presa rusă, precum că președinta Maia Sandu se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara, este FALSĂ
Ministerul Apărării al R. Moldova anunță că informația apărută în unele surse mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara este falsă. Reprezentanții Ministerului Apărării susțin că „în R. Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării”.
„Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război: mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală”, explică Ministerul Apărării.
În acest context, reprezentanții Ministerului Apărării îndemnă toți cetățenii să se informeze doar din surse credibile și oficiale.
Presa rusă, afiliată Kremlinului, citând canalul de Telegram „WarGonzo”, a scris pe 3 octombrie, că președinta R. Moldova, Maia Sandu, s-ar pregăti să anunțe mobilizare militară în toată țara.
Canalul de Telegram citat de presa rusă, citează, la rândul său, „surse de încredere din Chișinău”, potrivit cărora, „curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să elaboreze proiectul unei mobilizări militare de amploare în Moldova – pentru a deschide un front suplimentar împotriva Rusiei, împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Украинское государство” – „Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte direcții fierbinți”.
Canalul de Telegram „WarGonzo” promovează ideea războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Administratorii scriu că echipa canalului se află în zonele ocupate din Ucraina, unde povestesc de la fața locului despre situația de pe front.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începând de miercuri, 21 septembrie, mobilizare parțială în Federația Rusă. Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a explicat că urmează a fi recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au „experiență relevantă”.
În acest sens, Ambasada R. Moldova în Federația Rusă informează cetățenii R. Moldova că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.
În legătură cu lansarea mecanismului de mobilizare parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private, Ambasada R. Moldova în Federația Rusă informează cetățenii R. Moldova că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani. Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a anunțat că a expediat un demers către Președinție, Guvern și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în vederea creării unui mecanism de protecție a cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă, inclusiv, în sensul facilitării liberei circulații spre R. Moldova. Potrivit lui Ceslav Panico, există riscul ca cetățenii R. Moldova, care se află pe teritoriul Federației Ruse, „să fie înrolați” în forțele armate ruse, „fără voia lor sau fără a putea avea alternative”.