Ministerul Apărării, despre citațiile expediate de Centrele militar-teritoriale: „Nu au nicio legătură cu situația de securitate din regiune și nici cu o eventuală declarare a mobilizării”
Ministerul Apărării a venit cu clarificări după ce în spațiul online au fost distribuite imagini ale citațiilor expediate de Centrele militar-teritoriale adresate reprezentanților agenților economici din R. Moldova, în care se solicită prezentarea informațiilor cu privire la bărbații angajații, născuți în anii 1996-2004.
„Se speculează ideea că acest document ar fi dovadă a pregătirilor de mobilizare în R. Moldova. Reiterăm că aceste scrisori nu au nicio legătură cu situația de securitate din regiune și nici cu o eventuală declarare a mobilizării în țară”, se arată în comunicatul emis de autorități.
Reprezentanții Ministerului informează că acțiunea respectivă are loc în conformitate cu prevederile Legii nr. 1245-XV din 18.07.2002 „Cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei” și are ca scop actualizarea bazei de date a Centrelor militar-teritoriale.
„De menționat că actualizarea bazelor de date este o activitate cu caracter permanent și se desfășoară în termenele prevăzute de lege. Ministerul Apărării îndeamnă agenții economici și instituțiile publice să nu interpreteze eronat recepționarea din partea Centrelor militar-teritoriale a unor astfel de scrisori, pentru a nu induce în eroare cetățenii”, se mai menționează în comunicat.
Pe pagina de Telegram a Agenției Sputnik Moldova, pentru care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a cerut în luna februarie blocarea site-ului, a fost publicat miercuri un document emis de Centrul militar-teritorial Bălți.
Același document a fost preluat de deputatul socialist Bogdat Țîrdea, bănuit de îmbogățire ilicită.
Tot miercuri, 19 octombrie, Ministerul Apărării a venit repetat cu precizări în contextul informațiilor vehiculate în spațiul public despre o posibilă mobilizare în R. Moldova în luna noiembrie. Autoritățile subliniază că în R. Moldova nu este stare de asediu și, astfel, nu există premize pentru declararea mobilizării.
„Ministerul Apărării reiterează că în conformitate cu Legea Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război:
– mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război.
– Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele R.Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală”, notează Ministerul.
Ministerul Apărării al R. Moldova a mai anunțat anterior că informația apărută în unele surse mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara este falsă.