Principală  —  IMPORTANTE   —   Mii de persoane au declarat…

Mii de persoane au declarat „zero venituri” pentru a obține categoria de vulnerabilitate energetică mai mare. Detalii de la Marcel Spatari

Sursa foto: social.gov.md

Peste 11 mii de persoane nu și-au indicat veniturile în cererile de pe platforma „compensatii.gov.md” pentru a obține categoria de vulnerabilitate energetică mai mare. Acestor consumatori le-a fost limitată categoria de vulnerabilitate, a declarat luni, 9 ianuarie, Marcel Spatari, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit lui Spatari, pentru a identifica nivelul de bunăstare al unei familii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale face schimb de date cu sistemele informaționale ale Ministerului Finanțelor și ale Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

„În sistemul informațional au fost implementate câteva filtre, care au identificat peste 11 mii de cazuri de persoane, care având un consum foarte mare istoric au declarat zero venituri. Probabil nu și-au declarat toate veniturile. Acestor persoane le-a fost limitată categoria de vulnerabilitate. Nu pot beneficia de categoriile mari de vulnerabilitate. În primul rând, abordarea noastră este prin filtre să identificăm, în baza criteriilor de risc, aceste persoane și să le limităm categoria care poate fi atribuită. Respectiv, aceste persoane nu pot avea categoria ridicată sau foarte ridicată de vulnerabilitate energetică.

Nu se produc controale la domiciliu ca să fie clar, dar bineînțeles că noi facem schimb de date cu sistemele informaționale ale Ministerului Finanțelor, ale Casei Naționale de Asigurări Sociale pentru a identifica cât mai bine nivelul de bunăstare al fiecărei familii. Vă reamintesc că există și criterii de bunăstare în mecanismul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate și persoanelor care au apartamente care valorează foarte mult, de asemenea, sunt limitate în categoria pe care o pot avea”, a declarat Marcel Spatari.

Pe 23 noiembrie, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Astfel, în cazul gazelor naturale, statul compensează tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, este de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat este de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum.

De asemenea, este compensat tariful la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.