Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Meritul bisericesc” de gradul I,…

„Meritul bisericesc” de gradul I, cadoul Irinei Vlah de la Mitropolia Moldovei cu prilejul jubileului de 50 de ani

La mai bine de opt luni de la încheierea mandatului, ex-bașcana Găgăuzie, Irina Vlah, a fost decorată cu ordinul „Meritul bisericesc” de gradul I de către Mitropolitul Vladimir, pentru „suportul acordat pentru bisericile și mănăstirile din Găgăuzia în perioada în care aceasta a activat în calitate de bașcan”.

Întrebați de ZdG de ce au trebuit să treacă mai bine de opt luni pentru a aprecia suportul ex-bașcanei Irinei Vlah acordat pentru bisericile și mănăstirile din Găgăuzia în timpul mandatului, reprezentanții Mitropoliei au menționat că acest ordin a fost oferit, de fapt, „cu prilejul jubileului de 50 de ani” al ex-bașcanei.

La 29 februarie curent, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah a anunțat, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, despre decorarea sa cu ordinul „Meritul bisericesc” de gradul I de către Mitropolitul Vladimir.

Sursă: Facebook/ Irina Vlah

Meritele pentru care a fost decorată însă nu au fost menționate nici în postarea Irinei Vlah, nici în brevetul semnat de Mitropolitul Vladimir.

Sursă: Facebook/ Irina Vlah

Solicitați de ZdG, reprezentanții Mitropoliei au menționat că ordinul vine în contextul suportului acordat de Irina Vlah bisericilor și mănăstirilor din Găgăuzia în timpul mandatelor sale de bașcan.

„Este vorba de o apreciere din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru suportul acordat pentru bisericile și mănăstirile din Găgăuzia în perioada în care aceasta a activat în calitate de bașcan” a menționat episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Întrebat de ce au trebuit să treacă mai bine de opt luni pentru a aprecia suportul ex-bașcanei Irinei Vlah acordat pentru bisericile și mănăstirile din Găgăuzia în timpul mandatului, Ioan Moșneguțu a menționat că acest ordin a fost oferit, de fapt, „cu prilejul jubileului de 50 de ani” al ex-bașcanei.

„Cu prilejul jubileului de 50 de ani, doamna Irina a primit această distincție, aceasta ar fi justificarea de ce acum”, a punctat Moșneguțu.

Întrebat dacă alți oameni politici au mai beneficiat de asemenea cadouri cu prilejul jubileurilor, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei a menționat că „nu dețin eu o listă a acestor persoane decorate, dar, cu certitudine, sunt personalități politice care au primit această distincție la o anumită dată aniversară”.

Reprezentanții Cancelariei Mitropoliei Moldovei nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne oferi detalii privind numele altor oameni politici care au fost decorați cu ordine de acest gen cu prilejul jubileurilor.

Ex-bașcana nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o declarație.

Anterior, în 2018, Irina Vlah a fost distinsă cu medalia jubiliară a Bisericii Ortodoxe Ruse „La cea de-a 100-a aniversare a restaurării Patriarhiei în Biserica Ortodoxă Rusă”, aprobată prin ordinul Patriarhului Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii.

Sursă: știri.md

Mitropolia condusă de Înalt Preasfinţitul Vladimir este supusă Patriarhiei Moscovei, care susține direct războiul pornit de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.