Meniuri noi, probleme vechi! Alimentația în grădinițe – factor de risc pentru sănătatea copiilor
Alimentația zilnică a copiilor din grădinițele aflate în municipiul Chișinău nu corespunde tuturor recomandărilor pentru asigurarea unui meniu sănătos. În multe instituții copiii sunt nevoiți să consume paste făinoase de trei ori pe zi, în unele cazuri, de pe masă lipsesc fructele și legumele, iar în altele – fructele sunt înlocuite de sucuri. Concluziile controlului efectuat de Centrul de Sănătate Publică pe parcursul a trei săptămâni în instituțiile preșcolare din Chișinău arată că există mai multe probleme, printre care lipsa bucătarilor și asistenților medicali, divergențe între datele prezentate de contabilitatea instituției și directorul gărdiniței. Totodată, s-a constatat că valoarea energetică a alimentalor consumate zi de zi de copii, este fomată din lipide și glucide, ceea ce constituie un factor de risc pentru sănătate, deoarece poate duce la obezitate și maladii cardio-vasculare.
„Continuă a fi incluse în meniuri crupele și pastele făinoase de trei ori pe zi în unele grădinițe. În altele, lipsesc fructele și legumele de sezon. În unele instituții am depistat că nu se înțelege rolul fructelor proaspete și a sucurile, de aceea sunt înlocuite fructele proaspete cu sucurile, ceea ce nu este corect. S-a stabilit că în alimentație predomină foarte multă pâine, paste făinoase, cașcaval și produse de patiserie. Pentru prima dată ne-am propus să verificăm datele care ne sunt prezentate de managerii grădinițelor în comparație cu datele care ne sunt prezentate de contabilități. De multe ori am constatat divergențe, fiincă în unele grădinițe dirijează contabilitatea, dar nu directorii, în ceea ce privește asortimentul de produse. De asemenea, am depistat că contabilitățile din sectoarele Râșcani și Ciocana calculează normele la produsele alimentare, după alte valori decât cele care sunt indicate în recomandările pentru un regim alimentar sănătos. De asemenea, trebuie să menționez că valarea energetică zilnică pentru un copil este formată din lipide și glucide, ceea ce constituie un factor de risc, deoarece duce la obezitate și maladii cardio-vasculare”, medic-șef din cadrul Centrului de Sănătate Publică.
Meniurile sunt formate de către asistentul medical și bucătarul-șef al instituției, aprobate de director, ulterior sunt prezentate Centrului de Sănătate Publică pentru a fi verificate.
„Nu este posibilă îndeplinirea normei fiziologice la un copil pe zi din contul sumei alocate pentru alimentație. produse cu termen expirat nu s-au depistat în timpul controlului. Angajații dispun de control medical și instruire igienică. Nu în toate instituțiile se respectă meniul-model coordonat pentru sector. Nu în fiecare instituție sunt prezente acele produse alimentare necesare pe perioada contractelor. Personalul care perfectează meniurile zilnice nu conștientizează despre îmbunătățire. Avem o calculare eronată a îndeplinirii normelor naturale pentru un copil pe zi. Există divergențe între datele prezentate de contabilități și director. Există restrictiții din partea contabilității”, medic-șef din cadrul Centrului de Sănătate Publică.
În urma acestui control, Centrul de Sănătate Publică a perfectat prescripții pentru toate instituțiile care au fost verificate, respectiv, fiecare instituție are un termen în care urmează să soluționeze problemele identificate.
Reprezentanta CSP a declarat că din toamna acestui an, insituția va publica pe pagina sa oficială toate meniurile-model, pentru ca părinții să poată compara care este meniul coordonat de grădiniță și ce se găsește, de fapt, pe masa copiilor. În acest mod, susține Luminița Suveică, părinții vor putea sesiza problemele care există.
Din 4 septembrie, CSP lansează camapia de verificare a alimentației în școli.
Problema cea mai stringentă, susțin autoritățile, este lipsa bucătarilor și asistenților medicali. Drept una dintre soluții, afirmă Luminița Suveică, ar putea fi implicarea voluntarilor și a studenților de la colegii, care ar putea face practica în bucătăria grădinițelor.
Meniurile-model sunt elaborate pentru fiecare sector în parte, cinci la număr, de către Centrul de Sănătate Publică, în baza recomandărilor Ministerului Sănătății, pentru zece zile. Meniurile-model conțin date despre gramaj, cantitatea de lipide, glicide și proteine necesare zilnic unui copil.
Pentru alimentația pe parcursul unei zile a unui copil sunt alocați 23 de lei, sumă insuficientă pentru asigurarea minimului necesar de alimente.
Potrivit Luminiței Suveică, la o gărdinițe privată meniul zilnic pentru un copil costă de două ori mai scump, 40 de lei, respectiv, această sumă ar fi optimă pentru asigurarea unui regim alimentar sănătos.