Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova se întrunesc astăzi în ședință. Urmează a fi anunțate noile restricții pentru perioada stării de urgență
După ce ieri, Parlamentul R. Moldova a votat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) se întrunesc astăzi, 1 aprilie, în ședință. Aceștia urmează să analizeze recomandările care vor fi impuse în perioada stării de urgență. Până acum, autoritățile nu au publicat nicio listă cu restricțiile concrete impuse cetățenilor.
„Astăzi, pe parcursul zilei se recepționează toate propunerile venite de la agenții și ministere. Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova se va întruni astăzi la ora 17.00, și va aniliza minuțios aceste propuneri. Acestea vor fi evaluate din puntul de vedere al impactului financiar, economic, social, dar și juridic”, ne-a comunicat consultanta principală, Direcția comunicare și protocol a Guvernului R. Moldova, Aura Revenco.
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, va oferi declarații pentru presă după ședința CSE, aproximativ la ora 18:00.
Potrivit legii aprobată de Parlament, privind declarea stării de urgență, dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul R. Moldova.
Din comisie fac parte 26 de membri. Comisia este condusă de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi. Pe parcursul anului 2020, componența Comisiei nu a fost modificată, excepție fac miniștrii care și-au dat demisia odată cu fostul premier Ion Chicu. În aceste cazuri, secretarii de stat reprezintă interesele ministerelor.
Cine face parte din Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova
De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați”, a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. Deși, potrivit proiectului de hotărâre adoptat de majoritatea parlamentară, starea de urgență a intrat în vigoare, până acum autoritățile nu au publicat nicio listă cu măsuri și restricții impuse cetățenilor.
Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”. O listă cu restricții concrete, până acum, nu a fost adusă la cunoștință cetățenilor R. Moldova.
Articolul 20. Măsurile aplicabile pe durata stării de urgenţă
Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri:
- a) evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;
- b) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;
- c) dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;
- d) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
- e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;
- f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamînat;
- g) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;
- h) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
- i) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;
- j) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii;
- k) aplicarea altor măsuri necesare.
O listă cu exact aceleași restricții se regăsește în proiectul de hotărâre privind instituirea stării de urgență, fără însă a fi specificate anumite măsuri concrete care urmează să fie impuse.
Miercuri, 31 martie, deputații din opoziție au criticat propunerea „unui grup de deputați” cu privire la instituirea stării de urgență, menționând că această propunere vine „pentru a bloca dizolvarea Parlamentului”. Deputații PAS afirmă „că acum când au intervenit circumstanțele cu privire la dizolvarea Parlamentului, cineva s-a gândit să vină cu solicitarea ca să fie instituită stare de urgență ca să fie evitate alegerile anticipate”.
Potrivit Art. 85 Aliniat (4) din Constituția R. Moldova, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.
Articolul 85
Dizolvarea Parlamentului
(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(3) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.
Acum un an, la 17 martie 2020, în R. Moldova a mai fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile.