Membrii CEC susțin că au avut o întrevedere cu președinta Sandu, în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare anticipate
Reprezentanții Comisiei Electoare au postat o notă informativă prin care anunță că membrii Comisiei Electorale Centrale au avut joi, 29 aprilie, o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. Potrivit CEC, întâlnirea a avut loc în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare anticipate, stabilite pentru data de 11 iulie curent.
„Discuțiile au vizat activitățile ce urmează a fi desfășurate de către autoritatea electorală pentru asigurarea unui proces electoral liber și corect, cu respectarea cadrului legal existent. În acest sens, membrii Comisiei au informat că vor estima bugetul pentru scrutin, devizul de cheltuieli fiind înaintat Guvernului Republicii Moldova pentru a fi identificate resursele financiare necesare”, se menționează în notă.
Potrivit reprezentanților CEC, până la începerea oficială a perioadei electorale, Comisia va asigura elaborarea și aprobarea Planului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare alegerilor parlamentare anticipate.
Tot în notă se menționează că membrii CEC și șefa statului au abordat și subiectul organizării alegerilor în condiții pandemice, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19.
După întrevedere, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a postat un mesaj pe Facebook în care a anunțat despre ce a discutat cu membrii CEC.
„Președintele CEC, Dorin Cimil, m-a asigurat că, dat fiind termenul restrâns în care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate, instituția deja a început să elaboreze planul detaliat al acestora. Le-am transmis membrilor CEC că misiunea noastră majoră este să asigurăm un scrutin liber și corect – aceasta este așteptarea cetățenilor, indiferent unde s-ar afla, și aceasta este temelia unui stat de drept, democratic. Totodată, am amintit despre faptul că CEC este o instituție-cheie în contracararea unor practici care încalcă codul electoral, cum ar fi finanțarea ilegală a partidelor. La fel, am atras atenția asupra faptului că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a.c. trebuie organizate în condiții de maximă siguranță sanitară, inclusiv prin asigurarea accesului la vaccin pentru viitorii funcționari electorali”, a scris Maia Sandu pe Facebook, după întrevedere.
Curtea Constituțională (CC) a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM – ȘOR este neconstituțională, iar în aceste condiții în R. Moldova pot fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care la 15 aprilie curent CC a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
După decizia CC, tot miercuri, la scurt timp președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului de la Chișinău și data la care urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate – 11 iulie 2021.