Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Medicii vor fi obligații să…

Medicii vor fi obligații să lucreze mai mulți ani, după absolvire, în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Sănătății

Sursa: depositphotos.com

După absolvirea studiilor, medicii, farmaciștii și specialiștii cu studii superioare de licență în medicină vor fi obligați să activeze cu doi ani mai mult decât termenul actual, adică cel puțin 5 ani, conform repartizării Ministerului Sănătății, iar absolvenții studiilor profesionale tehnice postsecundare și postsecundare nonterțiare medicale și farmaceutice vor fi obligați să activeze cel puțin 3 ani.

Guvernul a aprobat miercuri, 5 iunie, la inițiativa Ministerului Sănătății, extinderea perioadei obligatorii de activitate, precum și de acordare a facilităților, inclusiv a indemnizației, de la 3 la 5 ani de la repartizare absolvenților studiilor superioare de licență în medicină și studiilor postuniversitare de rezidențiat.

Absolvenții studiilor superioare de licență în medicină și ai studiilor postuniversitare de rezidențiat, care vor activa timp de 5 ani în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Sănătății, vor beneficia de indemnizații, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică.

Totodată, medicii, farmaciștii și personalul medical cu studii medii, angajați în instituțiile medico-sanitare publice din orașe și sate, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, și care își au domiciliul în afara localității unde activează, vor beneficia în premieră de compensarea cheltuielilor pentru navetă.

Tinerii specialiști cu studii superioare de licență (optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi etc.) au fost incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din bugetul de stat. Aceștia, împreună cu absolvenții studiilor de rezidențiat, vor beneficia de indemnizație majorată în primii 5 ani de activitate.

„Noile prevederi aprobate au scopul de a atrage și menține tinerii specialiști în sistemul medical, în special în zonele rurale și orașele mici, unde se atestă un deficit semnificativ de resurse umane”, notează Ministerul Sănătății.

Conform datelor statistice în anul 2022, în sistemul ocrotirii sănătății din țară activau circa 12 600 de medici și 23 687 personal medical cu studii medii, dintre care cu statut de pensionar erau circa 2 595 (20%) medici și 3 190 (13,5%) personal medical cu studii medii.

„În scopul asigurării instituțiilor medico-sanitare publice cu lucrători medicali, care își desfășoară activitatea în alte localități decât cele unde sunt domiciliați, se propune compensarea cheltuielilor pentru navetă (servicii de transport) suportate efectiv de către ei. De exemplu un medic de familie care locuiește în mun. Chișinău dar activează în Centrul de sănătate suburban (ex. or. Cricova) are cheltuieli suplimentare lunare. Iar în cazul medicilor pediatri, ecografiști, care fac naveta zilnică la Anenii Noi, Strășeni sau Orhei, cheltuielile lunare ajung până la 4 mii de lei, care este o pierdere salarială semnificativă pentru o familie tânără”, mai notează Ministerul Sănătății în nota informativă la proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății nr. 411/1995.