Medici de la SCR povestesc despre munca lor de zi cu zi: Nu avem ecrane de protecție și măști suficiente. Chiar și așa, sunt gata să lucreze, numai să nu-și pună famiile în pericol
După ce ieri un medic de la Spitalul Clinic Republican a fost confirmat cu Covid-19, câțiva lucrători medicali au povestit pentru SănătateINFO detalii despre munca lor de zi cu zi. Medicii spun că sunt dotați cu echipamente de protecție, dar nu suficient ca să-i protejeze, în special atunci când realizează proceduri medicale în raport cu pacienții infectați.
Chiar și așa, medicii spun că sunt gata să acorde ajutor medical, numai să nu-și pună familiile în pericol: ei cer cazare unde să poată dormi.
„La moment avem echipament de protecție, mai puțin respiratoare. Ecrane de protecție ne-au promis zilele acestea. Măștile recomandate sunt FFP3, cele cu supapă, dar noi nu avem așa ceva. Avem câteva măști N95, dar ele sunt puține, la un val mai mare de pacienți nu facem față, le îmbrăcăm doar când intrăm la pacient. Dar pe parcursul zilei când te afli în secție tot trebuie să porți mască corespunzătoare, fiindcă cineva din personal poate fi infectat și tu nu știi”, a spus un medic care solicită să-i fie păstrat anonimatul.
Medicii spun că merg la pacienți cu măști N95, dar și cu ochelari, mănuși și halate, dar procedurile de intubare sunt foarte incomode și atunci există riscul de infectare.
„Când intubezi, te apleci incomod, ochelarii transpiră și nu poți vedea nimic. În plus, ești nevoit să-i miști cu umărul și-n momentul acesta este riscul să te atingi pe față în zona care nu este acoperită în totalitate”, explică medicul. Probabil din cauza faptul că ochelarii transpiră și împiedică vederea clară, medicul confirmat cu Covid-19, ar fi încercat să scoată ochelarii, dar aceasta este doar o teorie. Din acest motiv, medicii spun că au nevoie de ecrane de protecție. Aceste ecrane i-ar proteja și atunci când se află în secție, mai spune lucrătorul medical.
Acum, medicii se tem pentru sănătatea lor, întrucât au interacționat cu doctorița care se luptă cu boala. Medicii spun că n-au fost testați la Covid-19, deși își doresc acest lucru și spun că ar trebui să existe un protocol care să prevadă testarea lor constantă, mai ales că intră în contact cu pacienți cu Covid-19 zilnic.
„De aproape 2 săptămâni colegii au stat la aceeași masă cu doctorița, dar ea era infectată probabil cu 5-6 zile până a prezentat semne de boală. Personalul care lucrează cu pacienții cu Covid-19 vor sa fie testați, dar nu există un mecanism”. Spusele medicului au fost confirmate de către colegi. Aceștia spun că se tem să se ducă acasă, întrucât nu au de unde ști dacă sunt sănătoși sau nu.
Continuarea articolului o puteți citi pe SănătateINFO.