Măști, mănuși, viziere și termometre de circa 9,5 milioane de lei, procurate de CEC. Una dintre câștigătoarele licitațiilor, cu drept de furnizare a Remdesivir
Pentru asigurarea unui scrutin prezidențial sigur din punct de vedere sanitar, Comisia Electorală CEntrală (CEC) a achiziționat măști, mănuși, viziere, costume de protecție ți termometre. În total, au fost cheltuiți circa 9,5 milioane de lei, iar unele contracte au fost semnate cu firme care au mai primit bani de la stat, una din companii câștigând drepturile de furnizare a preparatul Remdesivir – primul medicament autorizat pentru tratamentul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus.
Grupul de lucru din partea CEC pentru achiziționarea echipamentelor de protecție a stabilit că dezinfectanții vor fi furnizați de firma „Ecochim-Grup” SRL. Valoarea contractului este de în valoare totală de 1.118.070 lei, inclusiv TVA.
Cât privește procedura de achiziționare a măștilor de protecție, compania „Dita EstFarm” SRL a fost selectată câștigătoare, cu oferta de 3.345.729 lei, inclusiv TVA. Cele 3 milioane de măști de protecție au fost achiziționate la un preț unitar de 1,14 lei.
Compania „Dita EstFarm” este administrată de Iurie Chirtoacă, cel care deţine 10% din „Farmacia Familiei” SRL, iar celelalte 90% din „Farmacia Familiei” SRL sunt deținute de „Dita Estfarm” SRL. Iurie Chirtoacă este un om de afaceri implicat în fondarea a 12 firme, din diverse domenii, inclusiv construcţii. Acesta însă nu apare foarte des în public. Cea mai vizibilă apariţie a sa a fost în 2010, când Vlad Filat, pe atunci premier, a inspectat depozitele farmaceutice ale firmelor sale, discutând cu el despre micşorarea preţurilor la medicamente. Şi firma „Dita Estfarm”, la fel ca şi ceilalţi agenţi economici care deţin farmacii, a câştigat în ultimii ani sute de contracte, în valoare de zeci de milioane de lei, cu spitalele din ţară, pentru livrarea de medicamente.
Tot compania „Dita EstFarm” SRL este cea care va furniza preparatul Remdesivir – primul medicament autorizat pentru tratamentul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus.
La 21 octombrie, în rezultatul evaluării ofertelor a fost desemnat câștigător operatorul economic „Dita EstFarm” SRL. Cantitatea care urmează a fi contractată fiind de încă 7.000 de flacoane.
Inițial a fost autorizată o cantitate de două mii de flacoane, iar prima tranșă constituie 1 200 de unități. Lotul a ajuns în Republica Moldova la 28 septembrie în depozitul companiei „Dita EstFarm” SRL.
Reprezentanții CAPCS, au comunicat anterior pentru ZdG că prețul cu TVA per flacon este de 361,76 lei. Respectiv, Suma totală (cu TVA) constituie 2 532 336,80 lei.
De asemenea, pentru alegerile de duminică au fost achiziționate mănuși, viziere, costume de protecție și termometre în valoare de
Lotul 1 „Mască de protecție” – „Neomatrix” SRL, valoarea totală a contractului 538.002 lei, inclusiv TVA (preț unitar 0,972 lei, inclusiv TVA).
Lotul 2 „Mănuși” – ÎM „Natusana” SRL, valoarea totală a lotului 922 500,00 lei, inclusiv TVA (preț unitar 3,00 lei/pereche, inclusiv TVA).
Lotul 4 „Viziere” – ÎM „Natusana” SRL, valoarea totală a lotului 1.254.600 lei, inclusiv TVA (preț unitar 20,40 lei, inclusiv TVA).
Lotul 5 „Costume de protecție” – Biroul de Muncă „Portavita” SRL, valoarea totală a contractului 2.346.902 lei, inclusiv TVA (preț unitar 181,20 lei, inclusiv TVA).
„Portavita” SRL a câștigat în luna aprilie curent un contract cu statul în valoare de 3.288.600 de lei, pentru furnizarea a 31.320 de combinezoane de protecție de unică folosință.
„Portavita” SRL activează din anul 2000. Fondatoare și administratoare a companiei este femeia de afaceri Lilia Ranogaeț. Fabrica de confecții are peste 400 de angajați. Anul trecut, Lilia Ranogaeț a candidat la șefia capitalei fiind susținută de Partidul Național Liberal. Femeia de afaceri nu a acumulat decât 620 de voturi în primul tur al scrutinului local. Lilia Ranogaeț este și autoarea și proprietara brandului de haine Amarena Secret, lansat în 2016.
Lotul 6 „Termometre” – „Tehoptimed” SA, valoarea totală a contractului 798.270. lei, inclusiv TVA (preț unitar 354,00 lei, inclusiv TVA).
Cât privește Lotul 3 „Dezinfectanți”, procedura de atribuire a contractului a fost anulată pe motiv de lipsă a unui preț concurențial.
În total, pentru materialele medicale de protecție au fost cheltuiți în jur de 9,5 milioane de lei.