Măsurile aprobate de CESP Chișinău, în contextul creșterii cazurilor de infectare cu COVID-19. Sub ce cod de alertă este capitala
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CESP) a Capitalei, prin hotărârea din 27 iulie 2022, a luat act de Raportul Centrului de Sănătate Publică Chișinău despre evoluția negativă a infecției cu coronavirus de timp nou COVID-19, cu tulpina dominantă Omicron în municipiul Chișinău, cu indicatorii epidemiologici atribuit „codului de alertă roșu”.
Solicitat de Ziarul de Gardă, șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, a explicat că metodologia de aplicare a codurilor de alertă „verde, galben, portocaliu și roșu” a fost abrogată și nu poate fi aplicată pentru aprecierea situației epidemiologice din Capitală. Însă, potrivit lui Gîlca, după metodologia veche, capitala este sub cod roșu pentru că asta indică numărul de infectări.
„Acea metodologie de aplicarea, probabil involuntar sau din eroare cumva, a fost abrogată, prin ședința Comisiei CNESP și noi nu mai avem cum să apreciem corect gradele de alertă. Am scris „atribuit codului roșu”, anume atribuit, pentru că se încadrează în metodologia veche de apreciere a codurilor de alerte. Acum, ea a fost abrogată, da alta nouă nu este. (…) Nu avem temei juridic să spunem (că este cod roșu în Chișinău n. r.) Dar după formula veche, da, este roșu, pentru că așa sunt indicatorii”, a declarat Boris Gîlca.
Șeful Direcției generale asistență socială şi sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, a declarat că joi, 28 iulie, la ora 17:00, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică se va întruni în ședință pentru a examina, situația privind evoluția COVID-19 la nivel național.
Totodată, prin decizia din 27 iulie, CESP Chișinău a dispus includerea în circuitul de tratament staționar a pacienților cu COVID-19 a spitalului clinic municipal „Gheorghi Paladi” până la capacitatea maximală de 310 paturi.
Totodată, potrivit deciziei CESP Chișinău, în toate centrele de plasament pentru refugiați din capitală se va efectua testarea obligatorie la COVID-19 a refugiaților care vor intra în plasament, precum și a refugiaților aflați deja în plasament care prezintă simptome caracteristice COVID – 19.
Pe 13 iulie, masca de protecție a devenit obligatorie în instituțiile medico-sanitare de toate categoriile din municipiul Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Chișinău (CESP), în contextul creșterii cazurilor de infectare cu COVID-19.
De asemenea, autoritățile din sănătate ale capitalei au recomandat cetățenilor purtarea măștilor de protecție în transportul public și spațiile publice închise aglomerate. Totodată, potrivit decizie CESP Chișinău, urmează să fie activate gradual spitalele cu profil COVID-19.