Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Măsuri suplimentare de sprjin în…

Măsuri suplimentare de sprjin în perioada rece a anului pentru moldovenii vulnerabili: peste 67 de mii de cetățeni vor beneficia de o plată unică în valoare de 3 sau 5 mii de lei

Imagine simbol

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a prezentat miercuri, 6 decembrie, un nou pachet de măsuri de sprijin pentru populație în perioada rece a anului. Astfel 67 711 de cetățeni din patru categorii vulnerabile vor beneficia de o plată unică în valoare de 3 000 sau 5 000 de lei, în funcție de categorie, bugetul total pentru aceste măsuri de sprjin fiind de 226 de milioane de lei.

Programul de asistență în numerar pentru moldovenii vulnerabili este condus de Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (WFP), Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și este „o continuare a abordării comune în sprijinirea populației vulnerabile din Moldova, lansate în anul 2022”, potrivit unui comunicat de presă emis de Minister.

Categoriile care vor beneficia de plata unică în numerar sunt:

– 3 000 de lei pentru 56 236 de pensionarii născuți până în 1945 și care au pensia mai mică de 3 000 de lei

– 5 000 de lei pentru 3 019 familii care au la îngrijire și supraveghere copii cu dizabilități severe

– 5 000 de lei pentru 7 195 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în Serviciul social ,,Asistență personală”

– 5 000 de lei pentru 1 261 de femei însărcinate sau care alăptează copii între 0 și 13 luni, beneficiare de ajutor social

Totodată, Alexei Buzu a mai anunțat despre un pachet de sprjin port pentru „Consolidarea capacităților sistemului național de protecție socială”, care constă într-o plată unică cu caracter excepțional stabilită unor categorii de angajați din domeniul protecției sociale, „pentru a motiva și susține dedicația și performanța acestora”.

Cu ajutorul mai multor agenții ONU, 9 751 de angajați ai instituțiilor din domeniul social vor primi un spor salarial începând cu 2 000 de lei pentru personalul auxiliar part-time și de la 5 000 de lei pentru personalul specializat și de bază full-time. Printre aceștia vor fi angajații de la:

  • Inspectoratul Social de Stat
  • Inspectoratul de Stat al Muncii
  • Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
  • Centrul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă
  • Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare
  • Casa Națională de Asigurări Sociale
  • Agenția Națională Asistență Socială
  • 25 de instituții publice ale consiliilor raionale
  • Centrele de plasament temporar pentru refugiați
  • Centrele de plasament pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități
  • Asistenți și lucrători sociali, angajați ai serviciilor sociale

Personal specializat și angajați ai:

  • Structurilor Teritoriale de Asistență Socială
  • Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Direcția Generală Asistență Medicală și Socială din mun. Chișinău
  • structurile responsabile de asistența socială din UTA Găgăuzia
  • Asistenți parentali profesioniști și părinți-educatori

Știm, că sărăcia rămâne o preocupare semnificativă, mai ales în zonele rurale. Ne-am propus să asigurăm la nivel național prestarea serviciului social „Sprijin pentru familiile cu copii”. Peste 34 de mii de copii au fost susținuți începând cu anul 2022, iar alți 2 800 de copii vor primi un sprijin bănesc de 4 000 de lei în ultimele luni ale anului 2023. Este o asistență esențială pentru familiile cu copii aflați în situații de risc, care va consolida reziliența părinților și îngrijitorilor care se confruntă cu provocări, inclusiv cele care rezultă din vulnerabilitatea energetică”, a declarat Maha Damaj, reprezentanta de țară a UNICEF în Moldova.

Adițional, între octombrie 2023 și februarie 2024, WFP și UNFPA vor desfășura instruiri pentru formatori, reprezentanți ai instituțiilor naționale de protecție socială, în timp ce UNICEF va susține ministerul în consolidarea sistemului de asistență socială, inclusiv a sistemului de protecție a copilului, legate de prioritățile reformei RESTART și capacitatea personalului de a oferi servicii sociale de calitate.

Pachetul de măsuri de sprijin pentru populația vulnerabilă din Moldova este finanțat și implementat de către Agențiile ONU în Moldova: Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM) și a Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (WFP).